ADS
ADS
ADS
Incendiu într-o gospodărie din județul Botoșani, de la un coș de fum necurățat
20/02/2024 17:12 in STIRI

Casa unei femei din localitatea Lucovița a fost în pericol astăzi, după ce funinginea depusă pe pereții din interiorul coșului de fum s-a aprins.

Pompierii de la Punctul de Lucru Darabani au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale, a declarat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Anul trecut, aproape 100 de case sau anexe gospodărești au luat foc din cauza coșurilor de fum necurățate, deteriorate sau neprotejate față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru a preveni incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:

• Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obstrucționa canalele de evacuare.

• Verificați coșurile de evacuare a fumului pentru a preveni apariția fisurilor care ar putea permite scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.).

• Tencuiți și văruiți partea din pod a coșului de fum pentru a detecta imediat eventualele fisuri (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat pot provoca incendii dacă există elemente de construcție sau structuri din lemn în apropiere: grinzi, bârne, suport acoperiș etc.).

• Îngrășați zidăria coșului la trecerea prin planșee, lăsând un spațiu între această zidărie și elementele combustibile ale planșeului.

• Mențineți o distanță sigură între fața exterioară a coșurilor și elementele combustibile ale acoperișului.

 

COMMENTS