ADS
ADS
ADS
Marea Neagră a devenit roșie. Fenomen extrem de rar pe litoralul românesc
20/02/2024 10:19 in STIRI

Marea Neagră a devenit roșie în zilele acestea, iar valurile ruginii atrag atenția trecătorilor, de la Mamaia până în sudul litoralului. Aceasta a devenit roșie în special în zona golfului din Portul Tomis, pe o porțiune de câteva sute de metri.

De regulă, marea are o culoare roșiatică atunci când apa este mai caldă și se formează multe alge. În cantități mari, acestea ar putea schimba culoarea apei. Deși toxice pentru vietățile marine, nu afectează și oamenii.

Adrian Bîlbă, biolog, explică: "Sunt alge de culoare roșie care pot fi toxice, însă nu există acum condiții biotice pentru explozii populaționale algale pentru că nu avem temperatură. Nici soare nu e suficient.”

De această dată, specialiștii spun că o argilă roșiatică aflată pe fundul mării a fost adusă la suprafață în momentul în care s-au reluat lucrările de lărgire a plajelor.

Pentru a afla totuși de ce s-a colorat marea în roșu pe suprafețe întinse, dacă este vorba despre argilă sau despre o explozie algală, cercetătorii au luat probe pe care le vor analiza la microscop.

Sursa: StirilePROTV

 

COMMENTS