Ministrul Energiei a anunțat până când va fi menținut prețul plafonat la energie
16/02/2024 19:08 in STIRI

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a făcut publice planurile referitoare la plafonarea prețurilor la energie pentru perioada următoare. Joi, acesta a confirmat că prețul plafonat al energiei va rămâne neschimbat până în martie 2025, indiferent de decizia ulterioară adoptată. A subliniat că după această dată se va urma o evoluție graduală, transparentă și previzibilă pentru întregul lanț al pieței energetice.

"Începând cu martie 2025, în funcție de evoluția pieței, putem decide să menținem această schemă sau să ajustăm anumite plafoane, cu scopul de a direcționa mai eficient sprijinul către românii vulnerabili. Toate aceste opțiuni sunt luate în considerare și urmează să definim împreună cu toți cei implicați în sistem ce se va întâmpla mai departe. Va fi o evoluție treptată, transparentă și previzibilă, deoarece este importantă atât pentru consumatori, cât și pentru distribuitori și producători, pentru întregul lanț din piața energiei", a explicat Burduja, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește plafoanele pentru consumatorii vulnerabili din martie 2025, ministrul a menționat că această temă încă nu a fost discutată în detaliu.

"Este dificil să facem estimări pentru viitorul atât de departe", a transmis el.

Conform declarațiilor ministrului, fiecare consumator are libertatea de a alege între diferiți furnizori pentru gaze naturale și energie electrică.

"Prin legea actuală, prețurile la gaze naturale și energie electrică sunt plafonate, fapt ce a adus românilor unul dintre cele mai accesibile gaze din Uniunea Europeană. Pentru energie electrică, peste cinci milioane de gospodării plătesc lunar o factură de 35 de lei, o sumă absolut rezonabilă.

Statul român a depus eforturi considerabile pentru a proteja populația în fața unor fluctuații imprevizibile ale pieței, precum conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Guvernul se străduiește să mențină o stabilitate pentru consumatorii finali. Până în martie 2025, nu se va interveni în această schemă de compensare/plafonare", a adăugat Sebastian Burduja. Ministrul a subliniat că mulți furnizori de energie practică deja prețuri sub plafonul stabilit de Guvern, iar consumatorii pot schimba "foarte ușor" contractele dacă nu sunt mulțumiți.

"Ofertele excepționale vehiculate în spațiul public reprezintă opțiunea acelui furnizor, dar avem o piață concurențială, iar românii pot alege cea mai bună ofertă. Pe site-ul ANRE, pot compara prețurile atât la energie electrică, cât și la gaze naturale", a precizat Burduja, conform Antena 3 CNN.

 

COMMENTS