ADS
ADS
ADS
Controale la Secția Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani după episodul cu gândacii. Doi medici au fost amendați
12/02/2024 20:10 in STIRI

Secția Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani a fost supusă unor controale din partea inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.

Verificările au avut loc în perioada 5-7 februarie, ca urmare a problemelor semnalate de o mamă privind prezența gândacilor într-un salon (Compartiment Digestiv).

Inspectorii sanitari au constatat că dezinsecțiile erau efectuate, însă procedura operațională privind efectuarea operațiunilor DDD nu fusese revizuită conform ultimelor modificări legislative, motiv pentru care au fost aplicate două amenzi.

”Operațiunile de dezinsecție au fost efectuate în secție încă din data de 16.01.2024 – anterior relatării evenimentului în presă; au mai avut loc două operațiuni de dezinsecție pe data de 04.02.2024 în Compartimentul Digestiv cu substanțe biocide aplicate prin pulverizare (în salonul în care a fost internată mama care a semnalat prezența gândacilor – salon neocupat la momentul respectiv) și cu aplicare locală (prin picurare) în celelalte saloane, pacienții și aparținătorii fiind prezenți în saloane), urmate de o dezinsecție completă pe data de 05.02.2024 a întregului Compartiment (8 saloane) cu produse biocide aplicate prin pulverizare, secția fiind securizată pentru 24 de ore, după ce pacienții au fost temporar mutați în secția ORL, care era liberă la acel moment”, informează un comunicat emis de Direcția de Sănătate Publică Botoșani.

Conform sursei citate, toate produsele biocide utilizate de unitatea sanitară sunt avizate/autorizate de către Ministerul Sănătății și dețin fișe tehnice de securitate. Doi medici au fost amendați pentru că procedura operațională privind efectuarea operațiunilor DDD nu era revizuită conform ultimelor modificări legislative.

”Verificările documentelor puse la dispoziție de SJU Mavromati au relevat că evidențele (procesele verbale) privind efectuarea operațiunilor de dezinsecție erau incomplete, iar procedura operațională privind efectuarea operațiunilor DDD nu fusese revizuită conform ultimelor modificări legislative, motiv pentru care s-au aplicat două amenzi contravenționale în valoare de 5000 de lei fiecare – unui medic șef din cadrul SPIAAM (Serviciul de Prevenire al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale) al SJU Mavromati și unui medic epidemiolog din același serviciu – Secția Exterioară Pediatrie”, mai precizează DSP Botoșani.

De asemenea, au fost stabilite termene pentru remedierea revizuirii procedurii de lucru și completarea evidențelor privind efectuarea operațiunilor DDD, în conformitate cu ultimele modificări legislative.

 

COMMENTS