ADS
ADS
ADS
Cardurile de sănătate, aproape inutile. Pacienții nu pot fi consultați, iar medicii lucrează noaptea pentru validare
12/02/2024 11:25 in STIRI

Cardurile de sănătate au devenit aproape inutile din cauza problemelor grave întâmpinate pe platforma informatică a Casei Naționale de Sănătate. Funcționarea acesteia este atât de deficitară încât medicii sunt adesea nevoiți să trimită pacienții acasă, fără a-i consulta și fără a le elibera rețete.

Platforma este copleșită de numărul mare de accesări, iar procesul de modernizare este departe de a fi finalizat. Medicii de familie susțin că lucrul pe platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este o loterie.

"Vedem rate de erori care se ridică peste 99% în unele zile", explică un medic. Pentru a putea emite rețete compensate sau trimiteri la specialiști, este necesară verificarea statutului de asigurat al pacientului. Dar medicii nu se pot conecta la serverele CNAS pentru această operațiune, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte la uși.

O pacientă mărturisește: „E neplăcut să vii să stai să aștepți, mai ales în perioada asta, când există gripă și viroze, când poți să pleci cu ceva de-aici."

Medicii au fost sfătuiți să lucreze offline și să valideze serviciile când este posibil, însă există riscul sancțiunilor în cazul unor erori.

Ana Șestacova, medic de familie, adaugă: „De foarte multe ori am refuzat pacienți pentru că nu pot verifica calitatea lui de asigurat."

Momentelor în care platforma funcționează corect sunt tot mai rare, de obicei în timpul nopții, susțin medicii.

Daniela Negucioiu, medic de familie, spune: „Nu am putut să respectăm programările pacienților și a trebuit să lucrăm noaptea pentru a valida ceea ce am lucrat ziua."

De la începutul anului, un bărbat din Cluj se plimbă de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate la alta, încercând să-și activeze cardul de sănătate, însă fără succes.

Ionuț Doci, pacient, relatează: „Pe automatul de unde îți iei tichet pentru ordinea de așteptare era un afiș pe care scria numere epuizate. Am aflat că, de fapt, nu e vorba de numere epuizate, e același sistem, care în continuare nu funcționează."

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis că lucrează la remedierea disfuncționalităților, dar nu poate da un termen precis pentru finalizarea operațiunii. Neoficial, se estimează că acest lucru ar putea dura până în 2025. Modernizarea platformei informatice a CNAS este estimată la aproape 100 de milioane de euro, bani asigurați de Uniunea Europeană prin PNRR.

Sursa: Pro TV

 

COMMENTS