”Un cămin sigur pentru copilul tău” a ajuns la Hilișeu-Horia. Peste 200 de părinți și bunici au primit recomandări de la pompieri
10/02/2024 16:55 in STIRI

Aveți grijă de copiii dumneavoastră! Nu îi lăsați singuri în locuință cu sobele aprinse sau cu alte mijloace de încălzire pornite. Nu lăsați la îndemâna lor chibrituri, brichete sau alte obiecte asemănătoare. Nu îi încuiați în casă gândindu-vă că așa vor fi în siguranță! Apelați la rude sau la vecini dacă sunteți nevoiți să plecați, chiar și pentru o perioadă scurtă.

Astfel de sfaturi, dar și altele asemănătoare, au fost transmise de pompierii botoșăneni cetățenilor din comuna Hilișeu-Horia, în cadrul unei noi acțiuni de informare și educare preventivă a campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Peste 200 de părinți, bunici, copii și cadre didactice s-au adunat, în această dimineață, la Școala Gimnazială din Hilișeu-Crișan.

Adulții au primit recomandări și măsuri pe care trebuie să le adopte astfel încât copiii să fie în siguranță, acasă. Totodată, pompierii le-au explicat și ce trebuie să facă în cazul în care cei mici sunt implicați într-un astfel de incident.

Copiii au aflat în ce situații pompierii intervin cu autospeciala de stingere cu apă și spumă, dar și cum se folosește fiecare accesoriu.

Pe rând, au probat echipamentele de protecție folisite de salvatori pe timpul misiunilor și au testat presiunea furtunelor ca și cum ar fi stins un incendiu imaginar.

Și dacă tot le-au captat atenția, pompierii le-au explicat ce trebuie să facă pentru a fi în siguranță și acasă, la școală sau în grupul de prieteni.

Le-au vorbit, pe înțelesul lor, cum să se comporte să nu ajungă în situații limită, dar și cum să reacționeze dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că e vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.

La finalul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură care conține sfaturi pentru înlăturarea pericolelor din mediul casnic și care a fost editată cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Dezvoltarea conceptului de „cămin sigur” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.

Data de 10 a fiecarei luni a fost declarată ziua campaniei. Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Hilișeu-Horia și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hilișeu-Horia, transmite printr-un comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

COMMENTS