Noutăți la acordarea biletelor de tratament. Directorul CJP Botoșani: Începând cu acest an, ambii soți vor avea posibilitatea să se bucure de tratament balnear
10/02/2024 13:14 in STIRI

 

Anul 2024 aduce noutăți în ceea ce privește acordarea biletelor de tratament. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Botoșani, începând cu acest an, ambii soți vor putea merge în stațiuni, chiar dacă doar unul dintre ei este pensionar sau asigurat.

Până în prezent, la Casa Județeană de Pensii Botoșani au fost înregistrate 1.867 de cereri de bilete.

"Începând cu acest an, ambii soți vor avea posibilitatea să se bucure de tratament balnear, chiar dacă doar unul dintre ei este pensionar sau asigurat. Condiția este ca cel de-al doilea bilet să fie acoperit integral din fonduri proprii. În cursul unui an, se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceleiași persoane, indiferent dacă este cu plata unei contribuții sau gratuit. Prima serie are ca dată de începere 19 februarie, pentru care ni s-au alocat 38 de bilete. Ultima serie din acest an este programată să înceapă în data de 3 decembrie. Pentru moment, sunt disponibile bilete doar în stațiunile aflate în proprietatea CNPP. Pentru a se putea înscrie în vederea obținerii unui bilet de tratament, beneficiarii trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii cererea tip, talonul de plată și cartea de identitate, urmând ca restul documentelor să fie atașate la momentul eliberării biletului", declara directorul executiv al CJP Botoșani, Cristina Elena Anton.

Anul acesta vor fi asigurate prin Casa Națională de Pensii NoutPublice (CNPP) aproximativ 135.700 de bilete de tratament balnear pentru pensionari, față de 120.000 în anul 2023.

Astfel, în unitățile de profil aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe 19 serii, cu durata de 16 zile, din care 12 zile de tratament. TBRCM SA, având ca unic acționar Casa Națională de Pensii Publice, deține complexe cu o capacitate hotelieră totală de 3.139 de locuri de cazare pe fiecare serie în treisprezece stațiuni balneare din țară: Amara (Ialomița), Bala (Mehedinți), Bizusa (Sălaj), Covasna (Covasna), Geoagiu (Hunedoara), Lacul Sarat (Brăila), Moneasa (Arad), Nicolina (Iași), Olanesti (Vâlcea), Pucioasa (Dâmbovița), Sarata Monteoru (Buzău) și 1 Mai (Bihor).

La acestea se adaugă aproximativ 75.300 de bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, față de 59.580 de bilete de tratament în 2023. Pe lângă biletele din unitățile balneare din proprietatea CNPP, ca urmare a contractelor ce urmează a fi încheiate la nivel național, se vor pune la dispoziție bilete și în celelalte stațiuni din țară. În anii precedenți, casa de pensii a avut la dispoziție bilete de tratament balnear pentru o serie de stațiuni foarte solicitate de pensionari, cum ar fi: Felix, Herculane, Vatra Dornei, Bălțătești, Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Saturn, Neptun, Mangalia, Techirghiol, Lacul Sarat, Olanesti, Slanic Moldova, Slanic Prahova, Târgu Ocna, Sovata, Tusnad, Nicolina.

Pot solicita bilete de tratament pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum și persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

În acest an, prețul integral al unui bilet, la un hotel de 2 stele, este de 2.824 de lei, iar la hoteluri de 3 stele, un bilet va costa 2.968 de lei.

Criteriile de acordare a biletelor pentru pensionari includ dacă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani, în sezon/extrasezon, categoria de pensie de care beneficiază și cuantumul brut al drepturilor de pensie. Pentru asigurați, criteriile includ dacă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani, în sezon/extrasezon, și nivelul câștigului brut de natură salarială de care beneficiază.

Categoriile de persoane care pot beneficia gratuit de tratament balnear includ pensionarii de invaliditate, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și persoanele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, persoanele care au calitatea de luptător în rezistența anticomunistă, persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., persoanele cu handicap, persoanele cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant, și persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaților care lucrează în mediu radioactiv – zonele I și II de expunere la radiații, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum și la conservarea și închiderea perimetrelor miniere.

 

 

COMMENTS