Ziua Națională a Lecturii, marcată la Memorialul Ipotești
10/02/2024 13:01 in STIRI

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, organizează începând cu anul 2022, în data de 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii. Prima ediție, desfășurată pe 15 februarie 2022, a fost dedicată lui Titu Maiorescu (n. 15 februarie 1840 – d. 18 iunie 1917), personalitate reprezentativă pentru cultura română a sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. Vernisajul expoziției de documente, în original și reproduceri, intitulată "Titu Maiorescu în Fondul Documentar Ipotești", a fost însoțit de lecturi din jurnal și corespondență – Titu Maiorescu.

Ediția din 15 februarie 2023 a Zilei Naționale a Lecturii l-a avut ca invitat la Memorialul Ipotești pe scriitorul botoșănean Mircea Oprea, cu lansarea volumului de aforisme "Subversiv", și pe artistul plastic botoșănean Liviu Șoptelea, a cărui expoziție "Dincolo de culori" a fost vernisată cu acest prilej.

În cadrul ediției din 15 februarie 2024, la ora 11:00, Memorialul Ipotești, în parteneriat cu Cercul de lectură "Unde fugim de acasă?" (coordonat de prof. Loredana Carcea) de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani, organizează un atelier de lectură, creație și inspirație de poezie intitulat "Rime pentru puștime", susținut de scriitoarea Carmen Tiderle.

Carmen Tiderle este poeta copiilor zilelor noastre. Inspirată de cei doi copii ai ei, cu un background publicitar, mult simț al umorului și un pic de curaj de a aborda teme neabordate în literatura pentru copii, Carmen a reușit să-i facă pe puști să citească din plăcere.

Cele peste 600 de poezii din volumele ei de până acum, pline de idei trăsnite și îndrăznețe, rime nemaintâlnite, situații și personaje hiperhazlii, sunt citite (și răscitite) cu voce tare în familie sau în clase, sunt jucate sau cântate pe scene, stârnesc hohote de râs și îi inspiră la jocuri de cuvinte și pe copii, și pe oamenii mari. Carmen Tiderle este autoarea a 9 volume de poezie și susține ateliere de lectură, stand-up poetry și scriere pentru copii în școli.

 

COMMENTS