ADS
ADS
ADS
Marile magazine fentează plafonarea: a apărut mălaiul la 1.05 kg
31/01/2024 08:01 in STIRI

Guvernul României revizuiește politica privind plafonarea prețurilor la alimentele de bază, hotărând să extindă măsura pentru doar două luni, înlocuind carnea de miel cu untul și magiunul pe lista produselor cu preț redus. Această schimbare survine în ciuda opoziției din partea retailerilor și procesatorilor, care au respins inițial prelungirea plafonării.

Guvernul a eliminat șase produse, inclusiv carne tocată, orez, cozonac, bulion, drojdie și margarină, de pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat. În același timp, untul (până la 250 de grame) și magiunul (până la 350 de grame) au fost adăugate la această listă, notează Observator.

Magiunul, cu un adaos comercial de până la 150%, se află în atenția producătorilor, un borcan costând 13 lei la sursă și ajungând la 29 de lei în supermarketuri. Există speranțe că, începând cu 1 februarie, prețul acestui produs ar putea scădea cu până la 10 lei, conform declarațiilor producătorului Bibiana Stanciulov.

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), subliniază sensibilitatea untului la adaosul comercial și prețul la raft, afirmând că există categorii de produse unde adaosurile comerciale mari nu sunt fezabile.

În ciuda renunțării la carne de miel pe lista alimentelor cu preț redus, Guvernul a anunțat că 17 alimente, inclusiv pâine, lapte, brânză, ouă, ulei și zahăr, vor beneficia de prețuri reduse în următoarele două luni. Guvernul a renunțat la includerea cărnii de miel pe lista alimentelor cu preț redus, argumentând că este un produs sezonier cu o ofertă redusă în magazine.

De la 1 aprilie, retailerii doresc o altă abordare a controlului prețurilor, evitând intervențiile la intervale regulate de trei luni în piață. Însă, Feliciu Paraschiv atrage atenția asupra necesității unor măsuri punctuale pentru a contracara creșterile abuzive și speculațiile, menționând creșterile semnificative din perioada pandemiei.

George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale, subliniază că intervențiile administrative au un rol pe termen scurt, dar nu pot exclude apariția unor efecte colaterale, precum fentarea statului. În acest sens, la raft au apărut produse cu gramaje schimbate doar pentru a nu intra sub incidența măsurii, cum ar fi mălaiul de 1.05 kg și creșteri de prețuri la produsele neplafonate, cum ar fi detergenți, cosmetice și hârtie.

 

COMMENTS