Noi controale, la Botoșani, în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice și persoanelor adulte aflate în dificultate
30/01/2024 18:03 in STIRI

Noi controale au fost efectuate în căminele de bătrâni din județul Botoșani de către inspectorii Agenției Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

În perioada 30 octombrie - 15 decembrie 2023, s-a desfășurat Campania de verificare a centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte aflate în dificultate și persoanelor adulte cu dizabilități.

Obiectivul controlului a fost verificarea respectării standardelor minime de calitate obligatorii în centrele de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice, persoane adulte aflate în dificultate și persoane adulte cu dizabilități.

În total, au fost verificate 29 de servicii sociale rezidențiale, din care la șase servicii sociale au fost dispuse în total 12 măsuri.

Potrivit reprezentanților AJPIS Botoșani, au fost verificate opt centre rezidențiale pentru persoane vârstnice/dependente, unul public și șapte private. La cinci centre private au fost dispuse măsuri pentru remedierea următoarelor deficiențe: depășirea capacității, lipsa personalului necesar pentru asigurarea serviciilor acordate, lipsa întocmirii dosarului de servicii, neefectuarea în anul 2023 a sesiunilor de informare a beneficiarilor, precum și neasigurarea permanentă a igienei personale pentru toți beneficiarii.

De asemenea, au fost verificate 14 centre rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități, 13 din sistemul public și unul privat. La centrul privat au fost dispuse măsuri pentru remedierea următoarelor deficiențe: finalizarea evaluării, depășirea capacității de cazare și ocuparea locurilor vacante. În aceeași perioadă, au mai fost verificate șase unități de asistență medico-socială pentru persoane dependente de îngrijire medicală și un centru social de urgență pentru persoane fără adăpost, unde nu au fost depistate probleme.

O parte din măsurile dispuse în urma controalelor au fost deja îndeplinite, iar altele se află în curs de îndeplinire. Nu a fost aplicată nicio amendă.

 

COMMENTS