Începe încărcarea tichetelor educaționale cu 500 de lei. Anunț de ultimă oră de la ministrul Fondurilor Europene
26/01/2024 16:03 in STIRI

Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a dezvăluit data la care începe încărcarea tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei. Tichetele educaționale vor începe să fie încărcate începând vineri, 26 ianuarie, conform anunțului făcut de Adrian Câciu, într-o declarație transmisă pentru Edupedu.ro.

„De azi [n. red vineri, 26 ianuarie] începe încărcarea cardurilor educaționale care sunt în posesia beneficiarilor, iar săptămâna viitoare ne propunem să finalizăm încărcarea pentru cardurile validate”, a spus ministrul.

Peste 485.000 de carduri au fost validate și vor fi încărcate. Cardurile au început să fie distribuite părinților începând cu 8 ianuarie. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, tichetele ar fi trebuit să fie încărcate în cel mult două zile lucrătoare, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) Preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:

• au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent;

• au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după 1 septembrie a anului școlar curent;

• venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei.

b) Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Ce se poate cumpăra cu cardurile educaționale?

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării școlii și grădiniței, potrivit OUG nr. 83/2023. Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri. Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate. Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Cât timp poate fi utilizată suma virată:

• În anul școlar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.

• Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an, potrivit Antena 3 CNN.

 

COMMENTS