Noile tarife și termene de valabilitate ale rovinietei. Modificările anunțate pentru taxa de drum în 2024
26/01/2024 10:42 in STIRI

Guvernul a stabilit noile tarife și termene de valabilitate privind rovinieta pentru perioada cuprinsă până la 1 ianuarie 2026. Suma pe care șoferii trebuie să o achite pentru rovinietă în 2024 diferă în funcție de tipul mașinii.

Rovinieta, sau taxa de drum, reprezintă o convenție de taxare a șoferilor impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică doar pe teritoriul țării și trebuie plătită de către toți șoferii pentru a putea avea dreptul la circulație pe drumurile naționale din afara orașelor.

Pentru autoturismele mici și cele cu masă mai mică de 3,5 tone, vor dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile, fiind introduse cele cu valabilitate de o zi, cu valabilitate de 10 zile, respectiv cu valabilitate de 60 de zile.

Prețul rovinietei în 2024

Pentru un autoturism, taxa de rovinietă va fi de 2,5 euro pentru o zi, 5,3 euro pentru 30 de zile, respectiv 28 euro pentru un an. Pentru un vehicul de transport marfă cu masă mai mică de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport marfă cu masă cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone, taxa de rovinieta va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni. Pentru vehiculele de transport marfă cu masă între 7,5 tone și 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru un an. Pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 de euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni.

Mașinile exceptate de la plata rovinietei

Vor fi exceptate de la obligația de plată a tarifului de utilizare vehiculele tip ambulanță deținute de autorități/entități publice (nu și cele private), vehiculele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, și cele autorizate pentru efectuarea transportului școlar.

Controalele

În ceea ce privește modalitatea de efectuare a controalelor de către personalul de specialitate C.N.A.I.R. – S.A, actul normativ reglementează că acesta se va face distinct pentru utilizatorii străini și pentru cei români. Responsabilitatea deținerii rovinietei valabile aparține conducătorului auto în cazul utilizatorilor străini și deținătorului vehiculului pentru utilizatorii români.

Controalele vor fi efectuate în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare, pentru utilizatorii străini, potrivit Antena 3 CNN.

Noile prețuri ale rovinietelor în 2024 pot fi văzute AICI.

 

 

COMMENTS