Vom putea cumpăra antibiotice fără rețetă pentru un tratament de trei zile. Această posibilitate exista și înainte, teoretic. În practică, însă, farmaciștii nu prea se lasă înduplecați să elibereze nici măcar o pastilă în absența unei rețete. Totuși, pacienții vor fi obligați să prezinte cartea de identitate și să completeze o declarație pe propria răspundere. Cei care încearcă să trișeze și să cumpere antibiotice din mai multe locuri riscă să ajungă după gratii.
Puțini români știu că antibioticele pot fi luate fără rețetă în doza de urgență. Și mai rar farmaciștii acceptă să elibereze astfel de medicamente.
Farmaciștii vor stoca în sistem datele pacientului, astfel încât oamenii să nu poată lua tratamentele din mai multe locuri. De asemenea, farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate antibioticele și antifungicele eliberate.
Beatrice Spețeanu, farmacistă: Această doză de urgență este prevăzută din 2006 în legislație. Schimbarea constă în faptul că există un număr limitat de antibiotice care pot fi prescrise în farmacie – cel mult 6-7 antibiotice. Nu ne referim la infecții urinare, ci strict la cele care țin de stomatologie, infecții dentare sau infecții respiratorii.
Specialiștii recomandă ca după cele 72 de ore, pacientul să meargă la doctor pentru a primi tratamentul complet. Dacă se rezumă doar la trei zile de antibiotice, boala se poate agrava, iar în timp crește rezistența organismului la antibiotice.
Dr. Irina Badrajan, medic de familie: Antibioticele au efecte secundare asupra tuturor organelor când sunt consumate fără rost și în cantități neadecvate. Sunt toxice renale, hepatice, musculare chiar, toxice pentru sistemul cardiovascular. Fiecare dintre ele are în principal un efect toxic.
Românii iau antibiotice ca pe bomboane, arată statisticile. În 2022, un român din 4 a luat un astfel de tratament cu rețetă compensată sau gratuită.
În Europa, 35 de mii de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, conform Observator.