ADS
ADS
ADS
Un sat întreg din Botoșani riscă să fie inundat. Sute de familii locuiesc pe malurile unui iaz-problemă
STIRI
Published on 15/01/2024

Sute de familii din nordul Moldovei se confruntă cu pericolul inundării gospodăriilor și caselor lor din cauza unui iaz care amenință să se reverse odată cu topirea zăpezii. Satul afectat este Costești, situat în județul Botoșani, unde un iaz abandonat prezintă un risc crescut.

Autoritățile din Botoșani au fost alertate de specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor cu privire la pericolul ca iazul situat lângă satul cu peste 1.500 de locuitori să iasă din matcă și să inunde zona. Situația s-a agravat în timp, iar acum se caută soluții pentru a gestiona această situație, conform informațiilor furnizate de Adevarul.

Costeștiul, parte a comunei Răchiți, cu o populație de 1500 de locuitori, se află la doar 12 kilometri de municipiul Botoșani. Așezat pe malurile unui iaz de dimensiuni considerabile, satul oferă o peisaj pitoresc.

Multe dintre locuințe sunt situate în apropierea malurilor iazului, care, în trecut, a servit drept fermă piscicolă și zonă importantă pentru acvafaună, fiind habitat pentru diverse specii de păsări, inclusiv lebede.

Cu toate acestea, iazul de la Costești amenință acum siguranța localnicilor. Sistemul de Gospodărire a Apelor atrage atenția asupra riscului iminent: „Riscul la momentul actual este ca barajul să se rupă și să afecteze acumulările din aval, localitatea cea mai apropiată fiind Costești”, a avertizat Cătălin Zaharia, reprezentant al Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani.

Situația s-a complicat odată cu abandonarea iazului și colmatarea acestuia, fără a se mai putea realiza deversarea apei prin zona barajului. „Golirea de afund și descărcături de ape mari sunt acoperite de moloz. Volumul de apă acumulată în acel baraj nu mai poate fi golit. Starea tehnică a barajului nu este corespunzătoare. Această acumulare a fost deținută sau administrată de o persoană fizică din comună, dar în acest moment acumularea este abandonată”, a adăugat Zaharia.

Problema este cunoscută de aproximativ doi ani, iar localitatea se află acum în pericol de inundații dacă debitul iazului va crește. Una dintre soluții propuse ar fi găsirea unei breșe pentru golirea uneia dintre acumulări. Cu toate acestea, această măsură ar genera și riscul secetei în zonă în perioada caldă.

Reprezentanții Prefecturii au convocat specialiști de la mai multe instituții publice pentru a găsi o soluție viabilă, care să nu afecteze negativ comunitatea locală.

Foto: Facebook- Lush Foto

 

Comments