Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat cine sunt românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme și fără penalizări, potrivit noii legi a pensiilor. Potrivit ministrului Muncii, românii se pot pensiona anticipat, dacă au un stagiu contributiv de 40 de ani.
Astfel, Simona Bucura-Oprescu a explicat că bărbații se pot pensiona chiar și la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.
"Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei. Pentru fiecare copil născut și crescut, eu ca mamă beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu șase luni. Doi copii aduc o reducere de un an, și așa mai departe până la șapte copii. În ceea ce privește pensia anticipată, este important ca românii să știe că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme. Dacă ești bărbat și ieși la pensie la 65 de ani, te poți pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
"Este important ca românii să știe că, dacă muncești mai mult, primești mai mult; dacă ai venituri contributive mai mari, câștigi o pensie mai mare.
La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare. Dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii și salariații să știe asta; noua lege a pensiilor este și despre mine, copiii noștri. Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cei care muncesc mai mult, puncte asimilate pentru studii și încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv", a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu, potrivit romaniatv.net.
Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8%, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare. În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024. Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul: Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte, unde VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. Numărul total de puncte este dat de puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate includ anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an), iar punctele de contributivitate reprezintă anii în care ai contribuit la sistemul de pensii (un punct pentru fiecare an).
Cum află românii când se pot pensiona
"Când mă pot pensiona?" este o întrebare care îi interesează pe mulți români, fie că încă lucrează și urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat. Acum puteți afla în mai puțin de un minut data la care vă puteți pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parțial sau pensie pentru limita de vârstă. Tot ce aveți de făcut este să intrați pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, să vă completați data nașterii și sexul, apoi aflați data pensionării, potrivit Antena 3 CNN.