"Rabla Plus" revine: Sesiunea de finanțare debutează joi, exclusiv pentru persoanele fizice
20/11/2023 20:17 in STIRI

Începând cu data de 23 noiembrie, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță începerea unei noi sesiuni a programului "Rabla Plus". Această inițiativă vine în întâmpinarea solicitărilor numeroase ale persoanelor fizice, subliniind totodată dorința de a sprijini dezvoltarea unui transport mai puțin poluant și de a îmbunătăți calitatea aerului în zonele urbane dens populate.

Potrivit comunicatului de presă emis de AFM, sesiunea "Rabla Plus" se va desfășura în perioada 23 noiembrie 2023, ora 10:00 – 8 decembrie 2023, ora 23:59. Cu un buget alocat generos în valoare de 72,655 milioane de lei, programul are scopul de a stimula achiziționarea de autoturisme noi și nepoluante.

Președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, a explicat: "Alegerea deschiderii unei noi sesiuni de finanțare vine din răspunsul pozitiv al publicului și din identificarea sumelor neutilizate în sesiunea anterioară, puse acum la dispoziție. Scopul principal al programului este să încurajeze achiziționarea de autoturisme noi, cu tehnologii nepoluante, oferind astfel o alternativă ecologică, economică și convenabilă pentru transport."

Bugetul acestei sesiuni va permite acordarea unor ecotichete la achiziționarea autovehiculelor noi în schimbul predării spre casare a cel puțin unui autovehicul uzat. Sumele acordate variază în funcție de tipul de vehicul și respectarea anumitor criterii ecologice.

De exemplu, pentru un autovehicul nou 100% electric sau unul cu pilă de combustie cu hidrogen, suma alocată este de 51.000 de lei. Pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, suma este de 26.000 de lei, cu condiția generării a maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP și casarea unui autovehicul uzat.

Programul oferă și posibilitatea de a beneficia de ecobonusuri suplimentare, inclusiv pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Ecotichetul este disponibil pentru autovehiculele electrice cu o valoare care nu depășește 75.000 de euro, cu TVA inclusă. În ceea ce privește achiziționarea de motociclete electrice, ecotichetul valorează 26.000 de lei, la care se adaugă un ecobonus de 1.500 lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Astfel, "Rabla Plus" continuă să fie o inițiativă importantă în sprijinul mobilității durabile și a protejării mediului înconjurător, oferind oportunități atractive pentru cei interesați să facă pasul către vehicule nepoluante și mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

 

COMMENTS