ADS
ADS
ADS
Bani cheltuiți pentru locuri de joacă, în sate îmbătrânite și fără apă din Botoșani
15/11/2023 10:35 in STIRI

Autoritățile locale dintr-o comună din județul Botoșani cheltuie aproape șase milioane de lei pentru construirea unor spații de joacă în sate tot mai îmbătrânite, unde copiii sunt din ce în ce mai puțini. Majoritatea acestor cătune nu au apă curentă, iar o mare parte a ulițelor sunt încă neasfaltate.

Comuna Ungureni se află la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani și cuprinde 11 sate și cătune, majoritatea fiind așezări sărace și îmbătrânite. Desigur, deși comuna se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește alimentarea cu apă, cu localnicii nevoiți să transporte apă pentru animale cu butoaiele, autoritățile au decis să facă o investiție apreciabilă, cel puțin din perspectiva localnicilor. Este vorba despre construirea a 12 parcuri de joacă, pentru care Primăria va aloca nu mai puțin de cinci milioane de lei, provenind din fonduri locale și guvernamentale.

Proiectul a fost deja scos la licitație pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), cu o valoare totală de aproximativ șase milioane de lei, adică în jur de 1,2 milioane de euro. Acest proiect vizează amenajarea a 12 spații de joacă în toate cătunele și satele comunei, în apropierea școlilor.

"Spațiile de joacă propuse vor fi amplasate pe terenurile aferente unităților de învățământ preșcolar, școlar și liceal. Zona unde se vor instala echipamentele va fi acoperită cu un covor continuu turnat, de tip cauciuc, cu o grosime de trei centimetri și diverse culori", au declarat autoritățile locale din Ungureni.

Pe suprafața special amenajată vor fi montate balansoare, leagăne, tobogane, iar vor fi prevăzute și alei iluminate și bănci.

Primarul din Ungureni, Ilie Ivanache, a subliniat: "Aceste spații de joacă sunt destinate copiilor, pentru ca aceștia să aibă unde să-și petreacă timpul liber și să facă mișcare."

Cu toate acestea, investiția ridică semne de întrebare în rândul unor localnici, mai ales în satul Mihai Viteazul, unde oamenii consideră că aceasta este cu adevărat extravagantă, având în vedere scăderea natalității și alte nevoi presante ale satului.

"Ce parc de joacă, domne? Asta avem nevoie?" spune un localnic din Mihai Viteazul. "Asfaltul pe drumul principal se deteriorează, avem ulițe în care este dificil să mergi din cauza noroiului după ploaie, și gunoiul se colectează greu! Și acum ne trebuie un parc de joacă? La țară? Ferească Dumnezeu!"

Localnicii în vârstă se amuză de situație, conștienți de îmbătrânirea populației. Ei afirmă că în curând nu va mai fi nimeni să folosească leagănele și toboganele din parc.

"La noi, luna trecută au murit șase oameni și nu s-a născut niciun copil. Mor mulți, dar se nasc tot mai puțini. Satul se micșorează. Dacă vor parc de joacă, nu-i problemă, noi, bătrânii, ne vom juca pe balansoare", spune o femeie în vârstă din satul Mihai Viteazul.

Oamenii exprimă revolta, mai ales în privința lipsei de apă, considerând că se cheltuie sume semnificative pentru parcuri de joacă, dar nu se rezolvă problema apei în satele comune. Localnicii din Mihai Viteazul suferă cel mai mult din cauza lipsei de apă.

"Ne chinuim cu butoaiele, nu avem pic de apă, mai ales vara! Este o situație dezastruoasă! Nu cred că vom avea vreodată apă aici! De ce avem nevoie de parcuri, când avem mașini de spălat, avem animale de adăpat și multe altele?", spune un alt localnic.

Primarul recunoaște că există probleme majore cu aprovizionarea cu apă, dar susține că nu dispune de fondurile necesare pentru a investi în rețele.

"Am încercat să obținem finanțare din mai multe surse, dar necesitățile sunt prea mari. Ne-am dori să rezolvăm această problemă, dar costurile depășesc 2,5 milioane de euro. Nu știm cum putem rezolva problema cu apa, mai ales la Mihai Viteazul, care este un sat îndepărtat. Poate că ar trebui să renunțăm la proiectul cu parcurile, dar momentan nu avem soluții pentru problema apei", afirmă Ilie Ivanache, conform adevarul.ro.

 

COMMENTS