ADS
ADS
ADS
Senatul dezbate și votează proiectul Guvernului PSD-PNL privind majorarea pensiilor
14/11/2023 13:53 in STIRI

Senatul dezbate și va supune votului în comisiile de specialitate și în plen proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. USR a acuzat că o lege atât de importantă este forțată de PSD și PNL prin Parlament fără niciun fel de justificare, informează stirileprotv.ro.

Executivul a aprobat joi proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Potrivit proiectului de act normativ, citat de Agerpres, de la 1 ianuarie 2024, se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.

Conform proiectului, dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate, cum ar fi studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanțare, au fost clarificate, iar proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament, în urma discuțiilor purtate în cadrul coaliției de guvernare.

"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare!", a scris Ciolacu pe Facebook. 

COMMENTS