Atenție, cardurile sociale expiră! Până când sunt valabile
01/11/2023 10:23 in STIRI

Programul ”Sprijin pentru România” a continuat și în 2023, iar beneficiarii acestuia au primit pe cardurile sociale sumele aferente, în câte șase tranșe. Dar, așa cum se preciza încă de la startul inițial, cardurile sociale expiră, precizând și care este perioada lor de valabilitate. Citește mai departe și află până când sunt valabile.

În urmă cu două luni, conform comunicatului MIPE, au fost livrate noile tranșe de ajutoare sociale a câte 250 de lei, banii fiind virați pe cardurile sociale.

Banii sunt virați, conform MIPE, pentru următoarele două luni, pe baza listelor cu categoriile sociale eligibile în programul ”Sprijin pentru România”:

”Pentru prima dată, acordarea sumei de 250 lei pe cardurile de alimente, atât de necesară persoanelor cu venituri mici, vine în contextul în care prețul produselor de bază scade, în medie, cu 25%. Astfel, măsurile agregate de susținere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile conduc la un rezultat pozitiv în contextul în care oamenii vor avea la dispoziție aceleași produse, dar la un preț mai mic. Aproximativ 2,5 milioane carduri „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei până la data de 15 august, astfel încât beneficiarii acestora să poată folosi acest ajutor cât mai repede. Programul «Sprijin pentru România» funcționează deja de mai bine de un an, timp în care în jur de 2,5 milioane de români aflați în situații dificile au primit ajutor pentru a-și cumpăra alimente și mese calde”, a declarat ministrul Adrian Câciu, la momentul august 2023.

Cardurile sociale din programul ”Sprijin pentru România” expiră

Dar, așa cum era prevăzut inițial în programul aprobat și finanțat de Comisia Europeană, cardurile sociale expiră, având termen de valabilitate pe o perioadă de 12 luni de la momentul eliberării lor.

Aceleași termene sunt valabil și pentru sumele existente deja pe aceste carduri. Cu alte cuvinte, în perioada celor 12 luni beneficiarii acestor sume au obligativitatea să le folosească, conform normelor implementate, pentru a-și cumpăra sau plăti facturile.

Pentru anul 2023, se mai precizează de către MIPE, ultima tranșă din cele 6 pentru acest an, va intra pe carduri în luna decembrie, și vor fi folosite pe perioada următoarelor două luni, noteaza Playtech Stiri.

Cine sunt beneficiarii programului de ajutor social

Ca și în anii trecuți, lista aprobată de MIPE și Ministerul Finanțelor precizează care sunt beneficiarii acestor sume de ajutor social în șase tranșe, lista nefiind modificată față de perioada anterioară, iar conform acesteia, aceștia sunt beneficiarii:

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

- persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale

 

COMMENTS