Peste 5300 de beneficiari de alocație pentru susținerea familiei în județul Botoșani: Câteva zeci de familii nu vor mai fi ajutate de stat
28/10/2023 14:47 in STIRI

Zeci de familii din judeţul Botoşani nu vor mai fi ajutate de stat cu alocaţii de susţinere, din cauza absenţelor nemotivate ale propriilor lor copii. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoşani, urmare aplicării prevederilor legale, după  incheierea anului școlar, au fost suspendate de la plata alocației pentru susținerea familiei, un număr de 25 de familii, pentru mai mult de 21 de absențe nemotivate.

De asemenea, unui număr de 247 familii le-a fost diminuată alocația pentru o perioadă de trei luni, respectiv septembrie, octombrie și noiembrie  2023.

Pentru copiii de vârstă şcolară inspectoratul şcolar are obligaţia să transmită AJPIS Botoșani,  situaţia privind frecventarea cursurilor de către aceşti copii. În cazul în care se constată absenţe nemotivate aferente intervalului  de cursuri care se derulează de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, respectiv între 1 martie și 1 august a fiecărui an școlar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, respectiv cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe; cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.

În situaţia în care unul dintre copii finalizează cursurile învăţământului general obligatoriu şi nu a împlinit vârsta de 18 ani sau unul dintre copii repetă anul şcolar din alte motive decât cele medicale ori absenţele înregistrate şi nemotivate depăşesc numărul de 20, acesta este luat în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, dar este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea dreptului, iar alocaţia se va acorda corespunzător numărului de copii din familie care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani.

La 30  septembrie 2023 in evidențele AJPIS Botoșani figurau un numar de 5394 beneficiari de alocație pentru susținerea familiei.

 

COMMENTS