Apare venitul minim de incluziune și dispare venitul minim garantat. Directorul AJPIS Botoșani: Toți beneficiarii actuali trebuie să se înregistreze începând cu 1 noiembrie
24/10/2023 14:24 in STIRI

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani, cu sprijinul Instituției Prefectului, a organizat o întâlnire oficială cu toți cei implicați în implementarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI). Scopul măsurilor adoptate conform acestei legi este de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile și de a diminua sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari.

La data de 23.10.2023, Instituția Prefectului a găzduit o ședință de informare cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județ (primari și reprezentanți ai serviciului public de asistență socială). Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a prezentat materiale de informare și etapele ce urmează a fi implementate.

Acest eveniment face parte dintr-un plan de comunicare și instruire, menit să sprijine primăriile care au un rol activ în implementarea VMI, activități organizate în fiecare județ în parte de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în parteneriat cu Banca Mondială (BM).

Măsurile adoptate în cadrul Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), mai exact din capitolul 13 "Reforme sociale". Aceste măsuri au ca obiectiv reducerea sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile și reducerea sarcinilor administrative pentru administrația locală și beneficiari.

"Venitul minim de incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situații dificile, în vederea prevenirii și combaterii sărăciei și a riscului de excluziune socială. Odată cu aplicarea VMI, acordarea beneficiilor Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) este suspendată. Prin urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem în intervalul 1 noiembrie - 31 decembrie 2023 pentru a asigura continuitatea acordării acestui tip de beneficiu VMI", a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani.

 

COMMENTS