Tot mai mulți elevi botoșăneni își rezolvă conflictele prin violență. Cei mai agresivi sunt în mediul urban
24/10/2023 11:07 in STIRI

Tot mai mulți elevi din județul Botoșani par să reacționeze violent atunci când se confruntă cu conflicte. Cel puțin acest lucru este indicat de datele Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Botoșani. Deși numărul infracțiunilor comise în școli sau în apropierea acestora este mai mic în primele nouă luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentanții Biroului de Siguranță Școlară observă o creștere a agresiunilor în rândul elevilor.

Conform comisarului șef de poliție Daniela Gheorghiescu, șefa Biroului Siguranță Școlară, peste 450 de unități de învățământ din județ sunt în responsabilitatea IJP Botoșani.

„La nivelul județului, în primele nouă luni ale anului, s-a înregistrat o scădere a infracțiunilor sesizate ca având loc în școli sau în apropierea acestora, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Au fost semnalate 56 de infracțiuni, cu 16 mai puține. În ceea ce privește tipul de fapte penale, se observă o creștere a infracțiunilor împotriva integrității corporale sau a sănătății, însă este important de menționat că și acestea înregistrează o tendință descendentă, fiind cu șase mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Daniela Gheorghiescu în cadrul unei conferințe de presă.

Cei mai mulți elevi au manifestat comportamente violente în urma unor conflicte spontane. Astfel, au fost înregistrate 33 de cazuri de agresiune fizică sau alte acte de violență, 10 furturi, trei cazuri de comportament abuziv, trei de distrugere, două agresiuni sexuale, o amenințare, un caz de purtare de obiecte periculoase, un șantaj, un caz de vătămare corporală din culpă și un caz de hărțuire.

„Majoritatea cazurilor au avut loc în urma unor conflicte spontane, lipsind astfel intenția premeditată, sau sunt rezultatul unor activități de joacă în timpul pauzelor, care pot favoriza producerea de accidente”, a precizat Gheorghiescu.

Elevii cei mai predispuși la comportamente agresive par a fi cei din mediul urban. Polițiștii au desfășurat numeroase activități preventive prin care le-au explicat tinerilor consecințele acțiunilor lor, dar au avut și sesiuni de consiliere pentru elevii implicați.

„În primele nouă luni, cele mai multe fapte, în număr de 51, au avut loc în incinta școlilor, iar cinci în zona adiacentă acestora. În ceea ce privește mediul în care au avut loc faptele, în perioada analizată, 31 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, iar 25 în mediul rural”, a menționat șefa Biroului de Siguranță Școlară.

 

COMMENTS