Cel mai nordic cuib de barză din România este într-o comună din județul Botoșani
23/10/2023 16:18 in STIRI

Cel mai nordic cuib de barză albă înregistrat în acest an a fost identificat în comuna Manoleasa, din județul Botoșani, în timp ce cel mai sudic cuib a fost raportat în comuna Islaz, din județul Teleorman, conform Societății Ornitologice Române. Anul trecut, cel mai nordic cuib de barză a fost în Darabani.

În acest an, utilizatorii aplicației Uite barza! au raportat 2.091 de observații, dintre care 1.706 au fost validate de specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR), conform metodologiei. Aplicația, care este gratuită și deschisă oricărui utilizator interesat în numărarea berzelor albe din România, a fost folosită pentru recensământul din perioada 19 iunie - 19 iulie 2023.

Implementat de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România, proiectul Uite barza! a ajuns la cea de-a șaptea ediție, strângând până acum aproape 23.000 de observații în aplicație.

Numărul total de berze albe (Ciconia ciconia) înregistrate în acest an a fost de 5.446 de indivizi, dintre care 2.882 adulți și 2.564 pui. Din cele 1.706 de cuiburi recenzate, 426 sunt cuiburi noi care nu erau în baza de date a SOR până acum.

Toate datele colectate prin aplicație vor fi transmise distribuitorilor de energie electrică din România. SOR speră că toți vor contribui la protejarea berzelor albe din țară.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate în acest an:

- Suceava - 422

- Dolj - 335

- Tulcea - 174

Topul localităților cu cele mai multe cuiburi înregistrate în acest an:

- Cornu Luncii (Suceava) - 43

- Murighiol (Tulcea) - 40

- Arbore (Suceava) - 32

De asemenea, cel mai mare număr de pui într-un cuib înregistrat în acest an a fost de șase, în localitățile Bod și Homorod, din județul Brașov.

 

COMMENTS