ADS
ADS
ADS
Prima de carieră didactică 2023. Când intră pe card cei 1.500 de lei şi ce se pot cumpăra cu ei
30/09/2023 08:52 in STIRI

Profesorii vor primi în această toamnă o primă de carieră didactică, în valoare netă de 1.500 de lei. Banii vor putea fi folosiți inclusiv pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice.

Prima didactica se acorda profesorilor incepand cu luna octombrie 2023, conform Ordonantei de urgenta nr. 58/2023. Cadrele didactice si didactice auxiliare urmeaza sa primeasca suma de 1.500 de lei, intr-o singura transa anuala, timp de 4 ani, pana in anul scolar 2026-2027. Voucherele sub formă de card vor fi distribuite prin Poșta Română, la fel cum se întâmplă pentru voucherele de asistență socială sau pentru elevii cu tichete educaționale.

Potrivit Ministerului Educatiei, dezvoltarea profesionala a personalului didactic, in special in contextul impus de necesitatea digitalizarii proceselor educationale vizeaza acordarea de sustinere pentru cariera didactica pentru participarea la cursuri de pregatire profesionala, evenimente stiintifice, costuri specifice pentru echipamente IT si alte echipamente didactice de tehnologia informatiei asimilate precum si pentru achizitia de carti de specialitate dar si pentru acoperirea unor nevoi personale specifice.

In acest context, acordarea primelor de cariera didactica reprezinta o masura care sustine dezvoltarea profesionala continua a personalului didactic in vederea cresterii calitatii si echitatii sistemului educational si genereaza performanta pe termen lung in activitatea educationala fiind un pilon important in sustinerea serviciului public de educatie.

Cine beneficiaza de prima de carieră didactică 2023?

– personalul din invatamantul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din invatamantul preuniversitar de stat,

– cadrele didactice din sistemul de invatamant universitar care detin gradul didactic de sef de lucrari/lector sau asistent universitar

Potrivit OUG nr. 58/2023, prima de cariera didactica se acorda in vederea realizarii urmatoarelor obiective:

a) sustinerea cadrelor didactice pentru adaptarea continua a competentelor educationale in vederea cresterii performantei elevilor si studentilor care participa la activitatea educationala; b) sustinerea cadrelor didactice din sistemul de invatamant preuniversitar si universitar de stat pentru tranzitia si adaptarea continua a competentelor educationale la transformarea digitala specifica activitatilor educationale destinate elevilor si studentilor;

Lista cu beneficiarii finali ai primelor didactice au fost elaborate de inspectoratele scolare, avand in vedere informatiile comunicate si asumate de fiecare scoala in parte, in timp ce universitatile de stat elaboreaza lista cu beneficiari finali potrivit unor proceduri proprii.

Cardurile pe care se vor incarca primele didactice vor fi distribuite prin Posta Romana la adresa de domiciliu/de resedinta a cadrului didactic, sau la adresa scolii unde lucreaza, in functie de optiunea exprimata de fiecare in parte.

Potrivit Ordonantei, cei 1500 de lei, reprezentand prima de cariera didactica, vor fi transferati beneficiarilor finali doar dupa confirmarea primirii suportului electronic de catre acestia, potrivit RomaniaTV

Ce pot cumpara profesorii cu banii din prima de cariera didactica
Prima de cariera didactica are o valoare nominala de 1.500 lei net care se deconteaza din fonduri externe nerambursabile pentru urmatoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul Romaniei:

a) cheltuieli privind cursurile de pregatire profesionala, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind carti de specialitate, precum si alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de pana la 30% din valoarea nominala a primei de cariera didactica pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prima de cariera didactica se acorda intr-o singura transa, respectiv in luna octombrie 2023 si va putea fi utilizata in anul scolar 2023 – 2024.

Cardul pentru acordarea primei de cariera didactica este valabil daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si va contine urmatoarele informatii inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod in acesta:

a) numele si adresa emitentului si datele sale de identificare;

b) perioada de valabilitate a suportului electronic;

c) perioada de valabilitate a sumelor aferente masurilor de sustinere a activitatii didactice acordate;

d) numele, prenumele si codul numeric personal ale beneficiarului final;

e) interdictia de a fi utilizat pentru alte scopuri decat cel pentru care a fost emis.

Prima de cariera didactica poate aduce cu amenzi de pana la 66.000 de lei
Cadrele didactice care primesc acesti bani nu ii pot folosi in alte scopuri decat cele prevazute de Ordonanta de urgenta. Prin urmare, constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

a) utilizarea suportului electronic al masurii de sustinere a activitatii didactice in alt scop decat cel prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;

b) solicitarea si/sau furnizarea de numerar in schimbul masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic sau pentru fractiuni din aceasta;

c) refuzul nejustificat al unitatilor afiliate de a accepta masura de sustinere a activitatii didactice emisa pe suport electronic. Refuzul este justificat daca exista suspiciuni rezonabile privind autenticitatea masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic, identitatea dintre titularul masurii de sustinere a activitatii didactice pe suport electronic si beneficiarul acesteia;

d) emiterea pe suport electronic a masurii de sustinere a activitatii didactice de catre alte entitati decat cele cu care Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a incheiat contractul de achizitie publica;

e) comercializarea suportului electronic al masurii de sustinere a activitatii didactice contra unei fractiuni de pret sau a altor bunuri/servicii decat cele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.

Contraventiile prevazute anterior se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) intre 1,5 si 2 puncte-amenda, faptele prevazute la literele a) si c);

b) intre 3 si 4 puncte-amenda, fapta prevazuta la litera b);

c) intre 14 si 20 de puncte-amenda, faptele prevazute la literele d) si e).

 

COMMENTS