Măsuri împotriva copiilor agresori. Ce vor fi obligați să facă împreună cu părinții lor
26/09/2023 16:08 in STIRI

Minorii care săvârșesc agresiuni împotriva altor minori sau chiar împotriva persoanelor adulte și care nu pot răspunde penal, adică, de principiu, nu au împlinit vârsta de 14 ani, vor putea fi obligați să participe, împreună cu părinții lor, la programe de consiliere psihologică, după ce o propunere adoptată azi la Camera Deputaților va ajunge să se aplice, scrie avocatnet.ro.

Prin propunerea legislativă ce se duce acum la promulgare se urmărește modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, astfel încât să se introducă obligativitatea participării minorului care a săvârșit fapte de agresiune la programe speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile publice sau private.

În prezent, minorii agresori pot beneficia de consiliere psihologică doar cu acordul părinților, existând astfel opțiunea pentru ei de a refuza măsura, potrivit expunerii de motive a propunerii.

Prin urmare, dacă părinții refuză ca minorul să participe la ședințele de consiliere psihologică, măsura va putea fi impusă de către instanțele judecătorești, astfel: „În lipsa acordului părinților, măsura (…) poate fi dispusă de către instanța judecătorească”.

 

COMMENTS