Procurorii din Botoşani obligaţi să termine ancheta în cazul unui primar acuzat de corupţie
26/09/2023 09:36 in STIRI

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au fost obligați să termine ancheta în cazul unui primar acuzat de corupție. Este vorba de primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura, care este anchetat pentru modul în care a atribuit un teren pentru construcția unui supermarket, existând suspiciuni cu privire la trucarea licitației pentru desemnarea câștigătorului.

Judecătoria Botoșani a dat termen până pe 28 septembrie pentru finalizarea anchetei penale în acest caz, după ce un om de afaceri, respectiv patronul societății Emy Junior, Marcel Neamțu, a deschis o acțiune în instanță și a contestat durata anchetei. Judecătoria Botoșani s-a pronunțat și a dat termen de cinci luni pentru finalizarea cercetărilor.

"Din actele și lucrările dosarului de urmărire penală rezultă că, într-un interval de patru ani, s-au administrat anumite probe, respectiv înscrisuri, declarații martori, suspecți inculpați, proces verbal de percheziție informatică din 10.07.2020, proces verbal de percheziție domiciliară, raportul de constatate criminalistică nr. 209228/13.04.2021. (...) Judecătorul de drepturi și libertăți are în vedere că dosarul nr. 2960/2021 prezintă un grad de complexitate mai ridicat, însă observând că până la acest moment în cauza de față au fost administrate majoritatea probelor, fiind întocmit referat de terminarea urmării penale la 04.07.2021, apreciază că un termen de cinci luni pentru finalizarea cercetărilor este unul rezonabil astfel încât să fie constatate la timp și în mod complet faptele care constituie infracțiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit legii într-un termen rezonabil," se arată în hotărârea dată pe 28 aprilie 2023 de Judecătoria Botoșani în dosarul privind contestarea duratei anchetei inițiată de Emy Junior.

Percheziții la Primărie

Ancheta în acest dosar a fost demarată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni. Pe 2 iunie 2020, aceștia au făcut și percheziții la sediul Primăriei Ștefănești. În aceeași zi, societatea Ovisim, care este anchetată în acest caz, a deschis magazinul din Ștefănești.

Cercetările au continuat, însă au fost tergiversate după ce, pe fondul unor reorganizări ale unităților de parchet, dosarul a trecut de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Potrivit Hotărârii nr. 102 din 10.06.2021 emisă de Consiliul Superior al Magistraturii, publicată în Monitorul Oficial nr. 625 din 25.06.2021, privind stabilirea localităților care fac parte din circumscripțiile judecătoriilor din fiecare județ, începând cu data de 25.06.2021, orașul Ștefănești și satele arondate acestui oraș, precum și comuna Durnești, fac parte din circumscripția Judecătoriei Botoșani.

Risc de prescriere a faptelor

Patronul societății Emy Junior, Marcel Neamțu, a cerut urgentarea anchetei penale întrucât există risc de prescriere a faptelor. El atrage atenția că vinovații din acest dosar ar putea scăpa nepedepsiți, pe motiv că în luna martie 2024 infracțiunea de "deturnare a licitațiilor publice" se va prescrie.

"Eu am făcut mai multe intervenții, dar Parchetul nu a făcut nimic. Nu mai am nicio speranță," a spus Neamțu.

 

COMMENTS