OMV a cerut României sa renunțe la dreptul de a cumpăra prioritar gazul extras din Marea Neagră. Guvernul a refuzat
19/09/2023 08:17 in STIRI

Deși austriecii de la OMV insistă să modificăm legea offshore, România nu o va face, transmite premierul.

Reprezentanții companiei au fost la sediul Guvernului și, potrivit unor surse, au reclamat că, în forma actuală, legislația românească le impune limite pentru producția de gaze naturale. Mai mult, sunt condiționați să vândă gaz, în primul rând, statului român. Prin proiectul „Neptun Deep”, primele gaze naturale ar urma să fie extrase abia peste patru ani.

Austriecii vor ca România să modifice legea offshore

La întâlnirea care a început după orele prânzului, la sediul Guvernului, delegația OMV Petrom a fost condusă de Alfred Stern, CEO-ul companiei austriece. Potrivit unor surse guvernamentale, austriecii i-au cerut premierului să rescrie articolul prin care se definește dreptul statului român de a cumpăra cu prioritate gazul, care va fi extras de austrieci din Marea Neagră.

Șefii OMV PETROM s-au întâlnit de mai multe ori cu reprezentanții statului român, inclusiv în două discuții cu președintele Klaus Iohannis. Surse politice susţin că reprezentanţii companiei austriece cer modificarea legii offshore, astfel încât România să își menţină redevenţele pentru gazele exploatate la nivelul de acum, dar să renunţe la dreptul de preempțiune. Mai exact, prin dreptul de preempțiune, compania austriacă este obligată să oferteze întâi statul român și doar cantitățile rămase le poate vinde pe piața internațională. Dacă statul ar renunța la dreptul său, profitul companiei ar crește semnificativ.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL: „Practic, să decidă singură unde se duce cantitatea de gaz, care sunt țările care achiziționează. pentru că sunt cereri de gaz deja pentru 5 ani, 7 ani de zile ”.

Austriecii de la OMV au și dat în judecată România la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris, reclamând textul legii. În plus, s-au arătat foarte deranjați și de taxa de solidaritate impusă de politicienii de la București, anul trecut. În iunie, OMV a plătit statului român 300 de milioane de euro.

Otilia Nuțu, expert în energie: „În momentul în care se face contractul de concesiune inițial, statul se înțelege cu o companie că nu schimbă regulile jocului pe durata în care există acea înțelegere. Și asta înseamnă impozite speciale"

Ciolacu, aluzii la intrarea României în Schengen

Surse guvernamentale susțin că, în timpul discuțiilor, premierul a făcut aluzie la atitudinea cancelarului Karl Nehammer, care se opune aderării României la spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Dacă e așa de distrus Schengen-ul , eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen. Să își facă ziduri kilometrice, cu sârmă ghimpată și electrice. Eu nu am nicio problemă, dacă Austria dorește această abordare, cu garduri... să și le plătească, să iasă din Schengen și noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen-ului fără probleme ”.

Într-un comunicat de presă, premierul a transmis că: „Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”.

În decembrie, România ar putea avea o nouă șansă să aderare la Schengen. Rămâne de văzut care va fi poziția Austriei de această dată.

Sursa: stirileprotv.ro

 

 

COMMENTS