Alertă ANAF. Cum vă puteți trezi peste noapte că ați făcut comerț online cu plata ramburs?
14/09/2023 14:59 in STIRI

ANAF semnalează un nou tip de înșelătorie legată de furtul de identitate și impozitarea persoanelor fizice care câștigă bani din vânzări online cu plata ramburs. Pentru a evita să fie raportați de firmele de curierat la ANAF, unii dintre evazioniști le-au furnizat acestora datele altor persoane, care s-au trezit acum somate să plătească diverse sume.

Într-un raport privind „principalele deficiențe” în prima jumătate a anului, ANAF a prezentat situația nou creată după introducerea obligației ca firmele de curierat să raporteze la fisc numele persoanelor fizice care fac comerț online cu plata ramburs, pentru a evidenția și impozita sumele respective.

Mai precis, unii dintre evazioniști au încheiat contracte cu firmele de curierat în numele unor români care nu aveau nicio legătură cu acele afaceri.

„Au existat cazuri în care s-a constatat uzitarea furturilor de identitate, respectiv încheierea de contracte de prestări servicii cu firmele de curierat, în numele unor persoane care nu aveau cunoștințe despre activitatea desfășurată în numele lor, cu scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

În toate cazurile în care Direcția Generală Antifraudă Fiscală a identificat persoane care au obținut venituri din activități desfășurate online și au avut un comportament fiscal inadecvat, unii contribuabili au fost notificați în legătură cu situația constatată și cu demersurile necesare pentru conformare (depunerea declarațiilor fiscale).

Pentru alți contribuabili au fost demarate verificări (controale antifraudă și/sau verificări documentare), în timpul cărora unii și-au depus declarațiile fiscale, iar pentru alții au fost emise decizii de impunere.

În cazul constatării creării de circuite evazioniste sau de eludare a plății taxelor și impozitelor, organele de urmărire penală au fost sesizate în legătură cu aceste aspecte”.

ANAF menționează, de asemenea, cazuri în care au fost înregistrate livrări fictive (facturi emise) către firme care nu au recunoscut achiziția, potrivit Realitatea.net.

 

COMMENTS