Poliția, în alertă: Un nou tip de escrocherie prin telefon. La ce să fim atenți
03/09/2023 10:48 in STIRI

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a emis un avertisment cu privire la o metodă de fraudă care afectează persoanele fizice. Infractorii angajează victimele prin intermediul apelurilor telefonice și se prezintă drept reprezentanți ai diferitelor entități private, cum ar fi bănci, companii de telecomunicații sau instituții guvernamentale.

Folosind această metodă, infractorii reușesc să convingă victimele să furnizeze date personale, bancare sau de autentificare, pe care apoi le utilizează în scopul comiterii altor infracțiuni.

"Vishingul (voice phishing) este o metodă de înșelăciune prin care autorii efectuează apeluri telefonice și intră în convorbiri cu victimele, prezentându-se drept reprezentanți ai entităților private. Prin folosirea unor tactici ingenioase de manipulare, aceștia obțin date personale sau informații financiare de la victime", se arată în comunicatul emis sâmbătă de IGPR.

Polițiștii sfătuiesc cetățenii să nu accepte să execute cererile făcute prin telefon în astfel de situații, să nu efectueze plăți către conturile indicate și să nu dezvăluie date personale sau bancare. De asemenea, se recomandă să nu se acceseze link-uri oferite de persoane necunoscute în timpul sau după apelurile telefonice de tip vishing și să nu se tasteze secvențe de cifre comunicate de către autorii apelurilor. În cazul în care ați devenit victimă a unei astfel de fraude, este important să contactați imediat Poliția prin apelarea numărului de urgență 112 sau să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție, se mai precizează în comunicat.

Poliția Română îndeamnă la prudență în ceea ce privește divulgarea informațiilor de identificare personală, care pot fi utilizate pentru furtul de identitate sau pentru accesarea altor conturi sau servicii, precum și în ceea ce privește informațiile privind conturile bancare și alte date financiare.

 

COMMENTS