Avertizare hidrologică! Județul Botoșani, sub Cod galben de inundații
30/08/2023 13:13 in STIRI

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora. De asemenea, a fost instituit Cod GALBEN pentru râurile Prut și Jijia, împreună cu afluenții lor, până mâine, la ora 14:00.

Fenomenele prognozate includ "scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale „COTELOR DE APĂRARE".

În contextul acesta, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență. Evoluția fenomenelor hidrologice prognozate este monitorizată în permanență, atât prin intermediul Centrului Operațional al inspectoratului, cât și pe teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor. Pentru a preveni situațiile de urgență, se recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri:

  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru a permite evacuarea apelor pluviale.
  • Nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei.

 

COMMENTS