Evaluarea digitalizată devine obligatorie pentru toate examenele naționale
29/08/2023 21:39 in STIRI

Evaluarea digitalizată devine o cerință obligatorie pentru toate examenele naționale, inclusiv pentru simulările din primăvară, conform oficialilor din Ministerul Educației. Aceștia susțin că în cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului, corectarea lucrărilor online a redus semnificativ erorile cu diferențe semnificative de punctaj.

În sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, doar 32% dintre candidați au reușit să obțină diplomă de bacalaureat. Totuși, pe lângă performanța slabă a absolvenților, oficialii din domeniul educației recunosc că multe contestații erau rezultatul unor situații reale.

În sesiunea de vară a Bacalaureatului, peste 2.700 de absolvenți au picat din cauza erorilor de corectare. Rapoartele indică faptul că abia în urma celei de-a doua comisii de corectare li s-a acordat o notă de trecere.

Atunci când profesorii utilizau metode de calcul "clasice" pentru evaluarea națională și bacalaureat, se întâmpla să apese greșit pe butoane, să omită puncte sau să greșească în introducerea notelor. Au existat situații în care diferența dintre nota inițială și cea de după contestații ajungea la 4 puncte.

În prima sesiune a Bacalaureatului, 580 de lucrări din 54.000 au suferit modificări de notă mai mari de 1,5 puncte, reprezentând una din 95. În sesiunea curentă, cu utilizarea evaluării digitale, doar una din 450 de lucrări a avut o diferență de notă mai mare de 1,5 puncte.

Evaluarea online a redus erorile mai mari de un punct cu peste patru ori și jumătate, iar cele între un punct și 1,50 sunt de 10 ori mai rare. Acest succes vine ca urmare a scanării lucrărilor, introducerii lor în platformă și corectării utilizând un barem digital alături de imaginea lucrării.

Cosmin Hogea, inspector școlar, a afirmat că aceasta a fost o evoluție spectaculoasă, întrucât profesorii corectori au fost mai atenți datorită noului sistem.

Astfel, evaluarea digitalizată va fi utilizată la toate examenele viitoare, inclusiv la titularizare și definitivat. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, a menționat că simularea din primăvară va reprezenta un exercițiu foarte bun pentru a depăși eventualele dificultăți tehnice.

La viitoarele examene, profesorii care acordă note cu mari diferențe față de notele corecte vor fi eliminați din comisii de evaluare, potrivit ProTV.

 

 

COMMENTS