Grenadă, găsită pe malul râului Siret. Putea exploda în orice moment
28/08/2023 23:13 in STIRI

Un bărbat din localitatea Bucecea a găsit, luni după-amiază, pe malul râului Siret, un obiect ce părea a fi o grenadă. În momentul în care a observat muniția, botoșăneanul a cerut ajutorul autorităților, conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

La fața locului au intervenit pirotehnicienii din cadrul ISU Botoșani. După efectuarea verificărilor, s-a constatat că obiectul era o grenadă ofensivă cu focosul retezat, însă în stare de funcționare. Grenada a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță în poligonul militar de la Copălău, unde urmează să fie distrusă. ISU atrage atenția că muniția neexplodată prezintă un mare pericol, iar oamenii ar trebui să știe cum să reacționeze atunci când găsesc obiecte metalice ce par a fi proiectile, grenade, bombe, cartușe sau alte elemente asemănătoare.

În primul rând, este important să nu atingă sau să lovească aceste obiecte, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau la suprafață. Ridicarea lor este de asemenea contraindicată, deoarece nu se poate determina starea lor exactă. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu ar trebui să încerce să le taie sau să le folosească în mod neadecvat. Unele persoane ar putea fi tentate să demonteze elementele focoase sau alte componente, dar aceasta este o acțiune periculoasă, deoarece poate provoca explozii.

Cetățenii sunt sfătuiți să apeleze imediat numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice, în special cele care par a fi muniție neexplodată.

 

COMMENTS