Supermarket-urile și marile magazine, închise duminica. Proiect de lege depus în Parlament
28/08/2023 11:41 in STIRI

Un proiect de lege inițiat de doi parlamentari PNL ar putea să schimbe modul în care românii își desfășoară cumpărăturile în weekend. Conform acestui proiect, marile magazine ar putea fi închise în zilele de duminică și ar funcționa cu un program restrâns în ziua de sâmbătă. Mai mult decât atât, supermarketurile ar putea fi mutate în afara orașelor, după modelul țărilor occidentale.

Inițiativa legislativă propune închiderea marilor magazine în zilele de duminică, iar în ziua de sâmbătă acestea ar funcționa doar câteva ore. De asemenea, supermarketurile ar fi relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor. Propunerea a stârnit însă discuții aprinse, deoarece aceasta ar putea avea impact asupra locurilor de muncă și bugetului de stat.

Mărimea supermarketului este definită în proiect ca fiind o unitate de vânzare cu autoservire care oferă o gamă largă de produse alimentare și nealimentare și care dispune de o suprafață minimă de 800 de metri pătrați.

Programul de funcționare propus în cadrul proiectului de lege presupune ca magazinele să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, sâmbăta între orele 8 și 14, iar duminica să fie închise. Această schimbare ar putea avea un impact semnificativ asupra rutinei de cumpărături a românilor, care se bazează adesea pe weekend pentru a face achiziții.

Propunerea de a muta supermarketurile în afara orașelor și de a le impune o obligație de a pune la dispoziție producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare reprezintă alte aspecte ale proiectului de lege. Aceste prevederi au ca scop sprijinirea producătorilor locali și a comerțului tradițional.

De-a lungul timpului, au existat mai multe inițiative similare de a restricționa programul de funcționare al marilor magazine în weekend, însă majoritatea au fost respinse de către Parlament. Dezbaterile cu privire la acest subiect sunt în continuare în desfășurare, iar impactul acestui proiect asupra economiei și a obiceiurilor de consum ale populației rămâne de văzut.

 

COMMENTS