Mașini pericol public la Botoșani! 25% din vechiculele verificate de RAR prezintă risc iminent de accident
24/08/2023 19:21 in STIRI

Inspectorii din Botoșani ai Registrului Auto Român (RAR) au efectuat verificări tehnice în trafic pentru 1.263 de vehicule în primele șase luni ale anului 2023. Dintre acestea, 25,49% au prezentat diferite neconformități tehnice sau probleme legate de acte, iar 41 (3,25%) au prezentat pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor verificate, în 1,91% din cazuri s-au constatat deficiențe în ceea ce privește emisiile poluante, iar 1,66% aveau probleme cu inspecția tehnică periodică (ITP) falsă, expirată sau anulată.

În urma controalelor mixte desfășurate de către RAR și Poliția Rutieră în județul Botoșani, au fost aplicate 181 de amenzi contravenționale și au fost retrase 174 de certificate de înmatriculare.

Dacă una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi recuperat numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Se atrage atenția că rezultatele controalelor efectuate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile să prezinte defecțiuni, se arată în comunicatul RAR.

Situația la nivel național La nivel național, RAR a verificat 44.472 de vehicule în aceeași perioadă. În urma acestor controale, inspectorii RAR au constatat că 44,16% dintre aceste vehicule aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, ceea ce a dus la declararea lor ca neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost identificate la:

  • instalația electrică de iluminare și semnalizare (27,54%);
  • emisiile poluante (22,1%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%);
  • vizibilitate (12,81%);
  • șasiu și elemente atașate șasiului (11,08%).

Probleme legate de sistemul de frânare au fost depistate la 5,57% dintre vehiculele controlate, iar în 1,9% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe în ceea ce privește emisiile poluante la aproximativ 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. Pentru 3.064 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP falsă, expirată sau anulată.

În urma controalelor mixte desfășurate de către RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2023, au fost aplicate 14.354 de sancțiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule și au fost anulate 260 de ITP-uri.

 

COMMENTS