Rabie la Botoșani. Boala a apărut la două vaci și un câine
24/08/2023 19:19 in STIRI

Trei focare de rabie ar fi apărut pe raza județului Botoșani, potrivit conducerii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, care trage un semnal de alarmă în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă o posibilă răspândire a virusului rabic.

Atenționarea este lansată de către directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloșeniuc, pe fondul confirmării, în luna august, în județul Botoșani, a trei focare de rabie la două bovine și un câine. Toate acestea sunt localizate de-a lungul Luncii Siretului. Pericolul este cu atât mai mare cu cât este vorba despre un câine fără stăpân, „despre care nu se știe ce contacte a avut”.

Potrivit dr. Voloșeniuc, zona menționată are „un potențial rabigen foarte ridicat”. Pentru a ține sub control fenomenul, în localitățile sucevene riverane Siret, Grămești și Zvoriștea, toate animalele din gospodării au fost vaccinate.

În acțiuni similare sunt implicate și alte comune de-a lungul Valea Siretului, cum ar fi Zamostea, Siminicea, Dumbrăveni, Verești și până la orașul Dolhasca.

„Cu ajutorul proprietarilor și colegilor mei medici – cărora le mulțumesc – până acum am reușit să stăvilim focarele de rabie”, subliniază șeful DSVSA Suceava, adăugând că instituția pe care o conduce nu stă cu mâinile în sân.

Astfel, Agenția Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost solicitată să organizeze o campanie de plasare a momelilor vaccinale pentru vulpi, cu accent pe zonele de frontieră.

„Se pare că toate aceste cazuri ar putea avea legătură cu Ucraina. În plus, vulpile, care sunt principalul vector al virusului rabic, se adaugă o altă specie invazivă, șacalul, iar situația poate deveni extrem de complicată”, precizează directorul executiv al DSVSA.

Sursa: crainou.ro

 

COMMENTS