ADS
ADS
ADS
Replica uluitoare a unui român întors din străinătate în concediu, în țară: „Ăștia din România tot proști au rămas. Ai vrut tu la mă-ta, în loc să mergem în Italia!”
13/08/2023 10:01 in STIRI

 

România a ajuns să aibă cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană, conform unui raport ONU publicat acum câțiva ani. Motivele pentru care românii au ales să plece în străinătate sunt variate: lipsa locurilor de muncă, reuniunea cu rudele emigrate anterior, căutarea salariilor mai mari. Cu toate acestea, majoritatea păstrează o legătură puternică cu țara natală și se întorc în România cel puțin în perioada vacantelor pentru a-și vizita rudele, locurile natale și pentru a se reîntoarce la rădăcinile lor.

Multe persoane aflate în străinătate își dezvoltă accentul și vorbirea specifică țării de adopție, însă nu uită niciodată limba română. Cu toate acestea, există și cazuri în care românii au uitat să vorbească limba maternă după o perioadă scurtă de timp petrecută în străinătate. Există români care consideră că întoarcerea în țară nu este un moment de relaxare, ci o corvoadă anuală. Acest aspect a fost evidențiat de un scriitor renumit, Silviu Iliuță, într-o relatare postată pe rețelele de socializare:

"Conduceam pe autostrada Pitești-București pe banda a doua, respectând viteza maximă legală. Calitatea asfaltului era slabă, cu denivelări, asemănătoare cu cele de pe autostrăzile A1 și A2. Eram în proces de depășire a unui șir de camioane aflate pe banda dreaptă. În spatele meu, un șofer cu număr de înmatriculare germană îmi făcea semnale luminoase repetate.

Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori. De obicei, mă dau la o parte pentru șoferii grăbiți, însă de această dată nu am putut face acest lucru, deoarece pe banda dreaptă erau camioane încărcate cu pepeni.

Șoferul respectiv s-a apropiat în spatele meu la o distanță de aproximativ un metru și a început să claxoneze agresiv. Era extrem de furios și agresiv, o reacție pe care rar am întâlnit-o. Când am găsit o ocazie, i-am făcut loc."

Din nefericire, evenimentele nu s-au oprit aici. Povestea a continuat ca într-un film de proastă calitate, dar într-un mod mai puțin așteptat, în coada unei benzinări.

Aici, șoferul care l-a provocat pe autorul relatării a avut o replică șocantă, care poate lăsa puțin loc de replică în astfel de situații:

"La prima benzinărie am ajuns în spatele individului. Un bărbat de aproximativ 40 de ani, muncitor în Germania, cu soție și doi copii în mașină. L-am întrebat calm: "Nu vă supărați, de ce ați procedat astfel? Nu aveam unde să mă dau la o parte, nu ați păstrat distanța, iar drumul era prost.

Dacă eram începător, probabil m-aș fi panicat și aș fi putut provoca un accident." Nu mi-a răspuns, nici nu merita să primesc o asemenea onoare din partea lui. S-a uitat la soția sa și a spus: "Țăranii din România sunt încă niște proști. Ai mers la mama ta, în loc să alegem Italia!"

Fiind în fața lui în coada la benzinărie, l-am întrebat dacă va continua să claxoneze până mă voi da la o parte sau dacă îi voi permite să treacă în față. Soția sa a răspuns: "Acești țărani proști din țară, nimeni nu-i mai poate trezi!", a continuat să relateze Silviu Iliuță.

 

 

 

COMMENTS