ADS
ADS
ADS
Preot nou într-o parohie din județul Botoșani
13/08/2023 09:52 in STIRI

Sâmbătă dimineață, pe data de 12 august, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Libertatea, comuna Călărași, județul Botoșani. În cadrul acestui eveniment, tânărul diacon Ionuț Ciobanu a primit Taina Hirotoniei pentru a deveni preot și a fost prezentat comunității pe care, după o perioadă de practică liturgică, o va păstori.

Credincioșii din zona Prutului s-au adunat în dimineața acelei zile la Parohia Libertatea din Protopopiatul Iași 1 pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfinția Sa Nichifor Botoșăneanul, însoțit de un sobor de preoți și diaconi. După momentul Heruvicului, părintele Ionuț Ciobanu a rostit mărturisirea de credință în fața Bisericii, iar după aceasta, în timp ce era în Sfântul Altar și prezentat ierarhului, a fost hirotonit preot. Această etapă importantă a fost marcată de cuvintele de învățătură ale Preasfințitului Părinte, care a subliniat că această hirotonie specială pentru comunitate reprezintă modul în care Dumnezeu lucrează prin fiecare preot în Biserică:

„Sunt bucuros că împărțim împreună această bucurie a hirotonirii preotului Ionuț Ciobanu, care va prelua rugăciunile și slujirea în această parohie, sub îndrumarea Bunului Dumnezeu. Împreună cu soția sa, el va continua activitatea pastorală în această parohie. Aceasta este o transmitere a ștafetei către biserica în care va sluji, preluând responsabilitățile vechiului preot și ducând înainte rugăciunile și grija, în special extinzându-și inima pentru întreaga comunitate. Aceasta este o succesiune care provine din succesiunea apostolică, pentru că hirotonia implică punerea mâinilor episcopului asupra celui care va deveni preot. Această punere a mâinilor a fost transmisă neîntrerupt de la Sfinții Apostoli până în zilele noastre și reprezintă o putere care acționează în mod continuu în Biserică. Această putere este împărtășită de Domnul prin toate Tainele Bisericii: Botez, Spovedanie, Împărtășanie, Cununie, Maslu și, în mod special, prin Taina Hirotoniei întru preot."

După încheierea stagiului său de pregătire și practică liturgică în perioada următoare, noul preot va fi numit paroh al comunității din localitatea Libertatea. Această parohie se găsește în județul Botoșani, în apropiere de DN24C, în vecinătatea drumului care conectează municipiul Iași cu orașul Ștefănești.

Sursa: doxologia.ro

 

COMMENTS