Începând de mâine, 11 august, la nivelul județului vor fi mobilizați, în medie, zilnic, peste 150 de polițiști, pregătiți să intervină pe toate palierele, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, fluidizarea traficului și creșterea gradului de siguranță rutieră, transmite printr-un comunicat Instituția Prefectului Botoșani.
Având în vedere că în aceste zile traficul va fi aglomerat pe anumite artere rutiere, echipajele de poliție vor fi prezente pe drumurile publice, cu autospecialele dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest. Scopul acestora nu este de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și extrage din trafic acele persoane care reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.
Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii se vor concentra pe zonele cu risc de producere a unor incidente care ar putea să tulbure liniștea și ordinea publică sau să-i pună în pericol, cum ar fi cluburi, discoteci și locuri în care se formează aglomerări de persoane.
La nivelul poliţiei de frontieră au fost dispuse măsuri pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, atât în punctele de trecere a frontierei cât şi în zona de competenţă. În punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Botoșani, la nevoie, suntem pregătiți pentru suplimentarea arterelor de control, în funcţie de configuraţia fiecărui punct şi de dinamica valorilor de trafic.
Pentru evitarea aglomeraţiei, s-a suplimentat personalul planificat la controlul documentelor, precum și echipamentele de control folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi. Tot pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu operativitate, echipe mobile din cadrul structurilor noastre se vor deplasa în principalele puncte de trecere ale frontierei pentru a acorda sprijin colegilor aflaţi în teren.
Pentru a contribui la scurtarea timpului de control și implicit la fluidizarea traficului, avem o serie de recomandări utile pentru participanţii la traficul transfrontalier:
- Verificați valabilitatea documentului de călătorie cu care intenționați să tranzitați frontiera;
- Asigurați-vă că aveți documentele necesare pentru autovehicul: permis de conducere valabil și corespunzător categoriei vehiculului condus, certificat de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice;
- Păstrați documentele de proveniență pentru bunurile deținute (altele decât cele de uz personal) și respectați prevederile legislației vamale din România;
- Utilizați aplicația Trafic On-line de pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro pentru estimarea timpului de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei.
În toată această perioadă, Poliția de Frontieră va acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.
Pompierii militari vor fi la datorie și pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.
În perioada acestei minivacanțe prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct centrului sau să sune la numărul unic de urgenţă 112. Agenția Națională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul și dependența de droguri.