Românii care aleg să-și spele mașina în fața blocului, făcând astfel economie de timp, dar și de bani, riscă amenzi costisitoare. Șoferii care iau în considerare economisirea de bani în acest fel trebuie să știe că, dacă își curăță sau spală mașina pe domeniul public, riscă să primească amenzi, în funcție de zonă sau localitate, care pot ajunge până la 1.000 de lei.
Astfel, cei care doresc să economisească bani sau timp curățându-și sau spălându-și mașina în fața casei sau a blocului, murdărind astfel domeniul public, riscă să fie amendați.
În primul rând, conform OG 43/1997 privind regimul drumurilor, "pe drumurile publice este interzisă intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (…)", precum și "curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe (…)".
Cele două acțiuni care nu sunt permise pe drumurile publice sunt, de fapt, legate între ele. Cu alte cuvinte, este interzis să intri pe drum cu un vehicul murdar și, de asemenea, să îl cureți sau să îl speli pe drumurile publice.
Acest proces ar trebui să aibă loc "înainte de a pătrunde în drum și numai pe suprafețe special amenajate", potrivit OG 43/1997.
În timp ce prevederile de mai sus se aplică în principal mașinilor și utilajelor care intră pe drumurile publice din zone cu mult praf sau pământ (șantier de construcții, câmp etc.), OG 21/2002, modificată spre sfârșitul anului 2020, stabilește regulile ce trebuie respectate în localități.
În plus, OG 21/2002 stipulează că cetățenii trebuie "să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități".
Prin urmare, în funcție de fiecare consiliu local în parte, pot fi aplicate diverse amenzi pentru spălarea mașinii pe domeniul public.
foto: shutterstock
Sursa: antena3