ADS
ADS
ADS
Românii care îşi pot pierde pensia. Ei pot alege indemnizaţia socială
STIRI
Published on 06/08/2023

O categorie de pensionari români ar putea avea de ales între pensia pe care o primesc și indemnizația socială, totul în funcție de stagiul de cotizare, anunță Ministerul Muncii.

Pensionarii care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor avea veniturile recalculate, iar după această analiză, ei ar putea rămâne doar cu o indemnizație socială în loc de pensie.

În urma acestei evaluări, românii care au contribuit la asigurările sociale sub 15 ani vor beneficia de o indemnizație, potrivit noii formule de calcul a pensiilor.

Dacă suma rezultată după recalculare este mai mică decât indemnizația socială minimă, aceștia pot alege să primească indemnizația socială în locul pensiei recalculate. Noua lege a salarizării va permite celor care au sub 15 ani de cotizație să decidă dacă vor pensia minim garantată pe baza contributivității sau o indemnizație socială.

Românii trebuie să decidă dacă vor pensie sau indemnizație socială cu trei luni înainte de aplicarea legii

Pentru această opțiune, pensionarii români trebuie să-și arate opțiunea cu trei luni înainte de aplicarea legii.

Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității, explică Ministerul Muncii.

"O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee," anunță Ministerul Muncii. 

Peste un milion de români primesc pensia minim garantată, de 640 de lei 

În prezent, peste un milion de români primesc pensia minim garantată, de 640 de lei pe lună. Excepție de la această regulă fac pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. 

Potrivit noii formule de calcul, un pensionar cu o vechime de minim 15 ani în muncă primește 45% din salariul minim brut și 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus.

Astfel că persoana care a cotizat 13 ani primea o pensie de 1.032 lei în 2021, la o cotizație timp de 19 ani – 1.176 lei, iar la 35 de ani vechime – 1.560 lei, potrivit dcnews.ro.

Cum aleg pensionarii între pensia minimă și indemnizație

– 'Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee', se arată într-un comunicat al Ministerului.

– Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă, ei pot opta pentru aceasta din urmă.

– Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității, explică Ministerul, potrivit Antena 3 CNN.

 

Comments