ADS
ADS
ADS
Noi vouchere pentru români începând cu 1 ianuarie 2024! Cine va primi bani în plus
STIRI
Published on 05/08/2023

ANAF anunță că începând cu 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare noi vouchere pentru români, destinate remunerării activităților casnice prestate în gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure.

Conform legii, activitatea casnică este definită ca fiind o activitate ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. Aceste activități nu au caracter comercial și nu sunt efectuate în beneficiul unor terți.

Voucherele de activități casnice vor avea o valoare nominală de 15 lei și vor putea fi ajustate anual. Este important de menționat că transferul acestor vouchere este interzis.

Printre activitățile pentru care se emit aceste tichete se numără serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea beneficiarului casnic dependent. De asemenea, tichetele pot fi folosite și pentru remunerarea activităților desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Este esențial de subliniat că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic. Numărul de ore și volumul de muncă se stabilesc de comun acord între prestator și beneficiar, cu mențiunea că durata zilnică a prestării activităților casnice nu poate depăși 12 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta peste 18 ani și 6 ore pentru cei cu vârsta între 16 și 18 ani.

Voucherele de activități casnice pot fi achiziționate de la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și de la Municipiul București, de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale sau prin intermediul unei platforme electronice de evidență a desfășurării activităților casnice.

Valoarea tichetelor este de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acestea nu pot fi transferate și pot fi utilizate doar de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe voucher. Tichetele pot fi schimbate în bani de către prestator în maximum 12 luni de la primire, la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau furnizorul de serviciu universal, prin ordin de plată sau transfer bancar indicat de prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a activităților casnice.

 

Comments