Copil de 3 ani, cel mai mic bolnav cu diabet din județ. Medic Spitalul Județean Botoșani: Acum, din păcate, există zahăr în toate produsele, inclusiv în salamuri, pateuri
03/08/2023 05:01 in STIRI

Diabetul zaharat, o boală tot mai des întâlnită în rândul copiilor. În județul Botoșani, nu mai puțin de 75 de copii cu vârste de până în 14 ani suferă de această afecțiune. Chiar cel mai mic bolnav diagnosticat are doar trei ani și a fost recent depistat.

Carmen Galiano, medic șef al Secției de Diabet din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati”, subliniază că diabetul poate fi prevenit prin adoptarea unei alimentații sănătoase, practicarea sportului și evitarea consumului excesiv de dulciuri rafinate.

”În prezent, din nefericire, zahărul este prezent în aproape toate produsele, chiar și în salamuri, pateuri, deși, teoretic, nu ar trebui să conțină zahăr. Acesta este adăugat pentru a îmbunătăți gustul, iar comercianții preferă să adauge o cantitate mică de zahăr sub diverse forme”, a explicat Carmen Galiano.

Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani a înregistrat 11.832 de pacienți cu diabet, dintre care 572 au fost diagnosticați în primele cinci luni ale acestui an. Potrivit medicului botoșănean, în medie, lunar, se înregistrează 100 de cazuri noi de bolnavi cu diabet. Cel mai în vârstă pacient cu diabet în evidențele spitalului are 92 de ani.

 

COMMENTS