Se anunţă noi tăieri pentru bugetari. Marcel Boloş: "Nu e normal, se elimină"
03/08/2023 01:08 in STIRI

Se anunță noi măsuri de austeritate pentru bugetari, după cum a dezvăluit ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în urma unei discuții cu premierul Marcel Ciolacu.

Una dintre principalele schimbări vizează cumulul sporurilor în sectorul public, care nu va mai putea depăși salariul de bază, conform regulei numărul unu, a precizat Boloș.

În ceea ce privește cheltuielile cu voucherele, ministrul a anunțat eliminarea indemnizațiilor de vacanță și restricționarea cuantumului pentru beneficiari la sub 10.000 de lei brut. În prezent, voucherele de vacanță ale bugetarilor costă statul român 1,8 miliarde de lei, iar indemnizația de hrană însumează trei miliarde de lei și se acordă fără limită și fără plafon.

Un alt punct discutat de oficialul guvernamental este introducerea unui plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă ale funcționarilor publici. Astfel, achiziționarea unui aparat de telefonie mobilă va fi limitată la 500 de lei, iar abonamentul lunar la 50 de lei.

În ceea ce privește debirocratizarea României, ministrul Boloș a anunțat desființarea funcțiilor de șef de birou și reducerea procentului de la 12% la 8% din numărul total de posturi. Acest lucru înseamnă o reducere cu 30% a șefimii în sectorul public.

Măsurile fiscale prezentate de ministrul Finanțelor au fost gândite pe patru paliere și au fost luate în considerare pentru a acoperi gaura bugetară. Cu toate acestea, aceste decizii vor afecta categoriile de bugetari care primeau indemnizații și sporuri, în efortul de a controla cheltuielile și de a asigura o gestionare mai eficientă a resurselor publice.

 

COMMENTS