ADS
ADS
ADS
Trei bărbați au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu suspiciune de antrax. Animalul infectat ar fi fost din județul Botoșani
10/07/2023 18:02 in STIRI

Există o anchetă epidemiologică în două județe din Moldova, în urma cazului a trei bărbați care au fost aduși la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu suspiciune de antrax.

Pacienții sunt stabili, dar unul dintre ei a necesitat o intervenție chirurgicală. Se presupune că aceștia au intrat în contact cu bacteriile periculoase după ce au sacrificat o vacă bolnavă la o fermă din Iași.

 

Se pare că animalul infectat a fost adus din județul Botoșani, fiind achiziționat de la o altă fermă de acolo.

Ferma suspectată se află în comuna Movileni, pe un câmp. Un fermier crește aproximativ 130 de animale acolo. Recent, acesta a achiziționat 30 de vite dintr-o comună din județul Botoșani. Fermierul afirmă că după această tranzacție, îmbolnăvirile au început în ferma din județul Iași.

El a observat mai întâi o vacă care suferea și a decis să o tranșeze împreună cu un angajat. În timpul sacrificării, ei s-au rănit și au intrat în contact cu sângele infectat, ceea ce a dus la îmbolnăvire. Ceilalți angajați chemați să lucreze afirmă că nu știau nimic despre boală.

Unul dintre bărbați a spus: "Există o suspiciune de antrax, o posibilă boală la aceste animale. Nu știu nimic. Sunt aici doar de o zi. Mi s-a spus că un animal a murit, nu doar o vacă. Și capre."

Reporter: "Când?"

Bărbat: "Nu știu."

Reporter: "Ce s-a întâmplat cu ele?"

Bărbat: "Au fost îngropate."

Primarul Movileni, Mihai Codoroabă, a declarat: "Toți cei trei internați prezintă simptome. Din investigații, s-a stabilit că au consumat carne."

În timp ce proprietarul fermelor susține că animalele moarte au fost doar îngropate și nu tranșate, autoritățile investighează posibilitatea ca carnea infestată să fi ajuns și pe masa oamenilor.

Reporter: "Carnea a ajuns în sat?"

Proprietar: "Nu."

Reporter: "A mâncat cineva din ea?"

Proprietar: "Nu."

Reporter: "Dar dumneavoastră și ceilalți doi cum v-ați infectat?"

Proprietar: "Eu de la tăietură."

Gabriel Ciobanu, director DSV, a declarat: "Nu se știe ce s-a întâmplat cu carnea acestor animale. Au fost cadavre descoperite și cadavre cu semne de tranșare. Au fost găsite nouă cadavre de bovine în zonă. Au fost prelevate probe pentru diagnostic."

Starea pacienților, cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, este stabilă, conform medicilor.

Florin Roșu, medic infecționist, a afirmat: "Pacienții au fost evaluați, internați și li s-a inițiat tratamentul specific. Unul dintre ei a necesitat și o intervenție chirurgicală. În prezent, sunt stabili din punct de vedere hemodinamic și respirator, fiind monitorizați îndeaproape."

Infecționiștii și medicii veterinari așteaptă acum rezultatele de laborator pentru a confirma suspiciunea.

Antraxul este o boală infecțioasă cauzată de Bacillus anthracis, o bacterie rezistentă care poate supraviețui în condiții extreme pentru o perioadă lungă de timp. Antraxul este o boală gravă pentru oameni și se răspândește prin intermediul sporilor care se găsesc în sol. Acești sporii devin activi doar atunci când pătrund în organism.

Sursa: StirilePROTV

 

 

COMMENTS