A fost demarat Programul Materna Botoșani. În această lună, ajutorul financiar se acordă integral
07/07/2023 14:37 in STIRI

La inițiativa primarului Cosmin Andrei și viceprimarilor Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, consilierii municipali au votat proiectul vizând acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere în cuantum de 2.000 de lei femeilor însărcinate. Hotărârea deliberativului local a intrat în vigoare pe 1 iulie 2023, conform comunicatului Primăriei Botoșani.

"Le mulțumesc tuturor colegilor din deliberativul local pentru că au susținut, prin vot, acest proiect care vizează sprijinirea familiilor și creșterea natalității. Totodată, le transmit doamnelor care se pregătesc să aducă pe lume un copil să facă demersurile necesare pentru a beneficia de acest ajutor", a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Beneficiarele acestui ajutor financiar acordat de la bugetul local sunt femeile însărcinate cu vârsta de peste 18 ani, având domiciliul stabil în municipiul Botoșani.

Alimentarea cardului se face în două etape distincte: 1.000 de lei de la solicitant în perioada prenatală, după săptămâna a 10-a de sarcină (etapa I) și 1.000 de lei după săptămâna a 24-a de sarcină (etapa a II-a).

Cererile pentru obținerea cardului MATERNA BOTOȘANI pot fi depuse la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Botoșani, strada Săvenilor nr.12, de luni până joi, între orele 9:00 și 15:00, sau în format electronic (prin completarea cererii tip disponibilă pe site-ul Direcției de Asistență Socială - www.dasbotosani.ro), la adresa de e-mail: [email protected]. Cererile transmise electronic trebuie să fie în format pdf, cu o rezoluție de cel puțin 200 x 200 dpi.

Actele necesare pentru obținerea cardului sunt:

  • Cerere tip (document disponibil pentru descărcare de pe site-ul DAS Botoșani)
  • Copie după cartea de identitate a solicitantei
  • Certificat fiscal emis de Direcția Impozite și Taxe Locale Botoșani, care atestă lipsa datoriilor față de bugetul local
  • Adeverință eliberată de un medic ginecolog care atestă vârsta biometrică a sarcinii sau copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente, după caz
  • La intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină, se revine cu o nouă adeverință de la medicul ginecolog care atestă vârsta biometrică a sarcinii sau o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz.

Solicitantele care doresc să beneficieze de etapa I a acestui program trebuie să depună documentele menționate la litera a) - d) în perioada cuprinsă între săptămânile a 10-a și a 23-a de sarcină. Beneficiarele admise în etapa I vor transmite documentele prevăzute la litera e) pentru accesarea etapei a II-a, în perioada cuprinsă între săptămânile a 24-a și a 30-a de sarcină.

În această lună, ajutorul financiar se acordă integral. Gravidele aflate între săptămânile a 24-a și a 30-a de sarcină vor beneficia de cele două vouchere în valoare de 2.000 de lei, care vor fi acordate o singură dată, cu condiția să depună cererea până la 31 iulie.

După trecerea celor 30 de zile, gravidele aflate după săptămâna a 24-a de sarcină vor primi doar voucherul corespunzător acestei perioade, respectiv 1.000 de lei.

Distribuirea voucherelor și dispoziția de acordare se fac de către Direcția de Asistență Socială Botoșani, numai pe baza prezentării actului de identitate în original și a semnăturii de primire.

 

 

COMMENTS