Consultaţii gratuite pentru persoanele care suferă de “boala secolului”. Şedinţe decontate de stat, din 1 iulie 2023
07/07/2023 09:53 in STIRI

Românii care suferă de "boala secolului" și plătesc asigurarea de sănătate beneficiază gratuit, începând din această lună, de consultații medicale, mai exact câte una pe lună. Este vorba despre una dintre cele mai grave boli ale acestui secol, "boala secolului", așa cum a fost numită de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune doar în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori populația României.

În premieră, începând cu acest an, acest gen de servicii medicale poate fi acordat și la solicitarea pacienților care se confruntă cu situații stresante, traumatizante sau depresie.

Mai exact, începând cu data de 1 iulie 2023, pachetul de bază de servicii medicale la care au dreptul pacienții asigurați la stat include și un număr de 12 consultații psihologice anuale gratuite. În plus, asigurații pot primi ajutor de specialitate inclusiv la domiciliu, atunci când este cazul.

Noul contract-cadru din sănătate a intrat în vigoare la 1 iulie 2023 și reglementează condițiile acordării asistenței medicale, drepturile și obligațiile furnizorilor și asiguraților.

Printre altele, noul contract-cadru extinde pachetul de bază la care au dreptul asigurații cu noi servicii medicale, cum ar fi: consultațiile psihologice la recomandarea medicilor din alte specialități clinice, testele genetice sau screening-ul pentru cancerul colorectal.

Cum beneficiază românii cu depresie de consultații gratuite

Consultațiile psihologice sunt servicii medicale care au ca scop evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mentale și emoționale.

Acestea pot fi acordate de medici psihiatri, psihologi clinicieni sau asistenți medicali cu competențe în domeniul sănătății mintale.

Începând din această lună, consultațiile psihologice vor fi acordate în mai multe situații decât înainte, însă doar în baza unei trimiteri din partea medicului specialist sau a celui de familie:

  • la solicitarea asiguratului, pentru consiliere psihologică în caz de situații stresante sau traumatizante.
  • la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic.
  • la solicitarea asiguratului, pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
  • la solicitarea asiguratului, pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Numărul maxim de consultații psihologice pe care le poate primi gratuit un asigurat este de 12 pe an, adică una pe lună.

Actele necesare pentru consultații gratuite lunare

Pentru a beneficia de consultații psihologice, asiguratul trebuie să prezinte cardul național de sănătate și biletul de trimitere eliberat de medicul care recomandă serviciul.

În același timp, normele de aplicare a contractului cadru conțin și o serie de precizări suplimentare cu privire la situațiile sau categoriile de pacienți care pot beneficia de servicii medicale psiho-logice sau psihiatrice.

Spre exemplu, femeile însărcinate, în cadrul evaluării sănătății mintale perinatale, inclusiv în ceea ce privește anxietatea și depresia, pot beneficia de evaluare și tratament psihologic sau psihiatric.

De asemenea, medicii de familie pot recomanda serviciile psihologilor pentru pacienții cu afecțiuni cronice, pentru cei cu risc crescut de îmbolnăvire, precum și pentru persoanele cu dizabilități.

Același lucru este valabil și pentru persoanele cu afecțiuni psihiatrice sau neurologice, precum și pentru cele cu tulburări din spectrul autist. Toate aceste servicii medicale sunt disponibile inclusiv pentru copii, conform avocatnet.ro.

Depresia este una dintre cele mai grave boli ale acestui secol, "boala secolului", așa cum a fost numită de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune doar în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori populația României.

Nici țara noastră nu se află într-o situație favorabilă în acest sens. Potrivit datelor întocmite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în perioada 2014-2020, numărul celor înregistrați cu depresie a crescut cu aproape 14%. Peste 500.000 de români suferă de depresie, anxietate sau au stări psihotice, conform celor mai recente statistici, iar numărul lor este în creștere.

Numai că accesul la serviciile unui psihiatru sau psiholog este extrem de dificil. Mulţi români nici măcar nu ştiu că pot fi consultaţi gratuit, dacă au asigurare medicală. Tocmai de aceea, mulţi dintre pacienţi ajung foarte târziu la psiholog sau psihiatru, când afecţiunile sunt deja foarte grave, potrivit Antena 3 CNN.

 

COMMENTS