Angajatorii, obligați să asigure condiții de lucru în caz de caniculă. ITM Botoșani anunță controale
07/07/2023 09:26 in STIRI

Având în vedere că în perioada iulie-septembrie 2023, pe teritoriul României sunt prognozate de către Administrația Națională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, angajatorii vor avea în vedere modul de respectare a Ordonanței de Urgență 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în aceste perioade, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, transmite Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani.

Potrivit sursei citate, sunt considerate temperaturi ridicate extreme, temperaturile exterioare ale aerului care depășesc +37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, respectiv indicele temperatură-umiditate depășește pragul valoric de 80 unități.

În perioada cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă în limitele admise.

Măsurile pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanții sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanții aleși ai salariaților. În unitățile în care funcționează comitetele de securitate și sănătate în muncă, măsurile vor fi stabilite de acestea (conform art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 99/2000).

Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie are obligația să comunice prin mijloacele de comunicare în masă locale zonele în care temperatura atinge limitele prevăzute la art. 2 lit. e) din H.G. nr. 580/2000 (temperaturi de peste 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depășește pragul valoric de 80), nivelul acestor temperaturi, precum și prognoza pentru următoarea perioadă.

În conformitate cu prevederile Ordonanței menționate anterior, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber:

  • reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  • asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților sunt necesare următoarele:

  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecție;
  • asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu sindicatele sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
  • asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

În vederea acordării primului ajutor salariaților care au manifestări clinice determinate de temperaturile extreme, angajatorii trebuie să asigure o încăpere climatizată adecvată, dotată cu medicamente și mijloace specifice asistenței de urgență pentru aceste cazuri, în special săruri de rehidratare orală, apă minerală (conform art. 11 alin. (1) din H.G. nr. 580/2000).

Trecerea în alt loc de muncă sau reducerea programului de lucru se va face la cererea salariaților cu afecțiuni cronice care au contraindicații pentru munca la temperaturi extreme (conform art. 11 alin. (2) din H.G. nr. 580/2000).

Angajatorii vor putea lua orice măsuri, altele decât cele prevăzute în Ordonanța de Urgență, pentru protecția persoanelor care lucrează în condiții de temperaturi extreme.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani va urmări modul de respectare a prevederilor "Ordonanței de Urgență 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

 

COMMENTS