Așa cum arată statisticile oficiale, județul Botoșani este un adevărat pol al sărăciei în România. Lucrurile sunt grave, mai ales la nivelul salariului mediu brut, dar și la cuantumul pensiilor. Oficial, la Botoșani sunt cei mai săraci pensionari din țară. În plus, județul este foarte îmbătrânit.
Botoșani este unul dintre cele mai sărace județe din România. Cel puțin asta se poate înțelege din mai multe perspective. Cifrele statistice arată o realitate cruntă în nordul extrem al României, cu salarii mult mai mici decât media pe țară, cu cei mai săraci pensionari și comunități aproape depopulate din cauza lipsurilor. În plus, aproximativ 40% din populația activă a județului nu are loc de muncă, nu încasează șomaj și nici măcar nu încearcă să se califice în vreo meserie. În același timp, raportul dintre cei care muncesc și forța inactivă sau neocupată este zdrobitor.
Doar un sfert din populație muncește, majoritatea pe salarii mici
Conform statisticilor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, populația activă a Botoșaniului este de 107.000 persoane, adică mai puțin de jumătate din populația totală a județului. Restul populației este reprezentată de pensionari și minori aflați în întreținere. Din cei 107.000 de botoșăneni buni de muncă, doar 60% au, oficial, un loc de muncă. Restul nu sunt nici măcar șomeri și nici nu se înscriu la vreun curs de calificare, iar o bună parte din ei abia dacă au opt clase.
Cei care lucrează, în majoritatea lor, sunt fie angajați în sectorul bugetar - medici, asistenți, profesori, funcționari, etc., fie în anumite zone ale sectorului privat specifice județului, precum confecții, construcții, agricultură și mai puțin servicii. Mulți botoșăneni lucrează pe salarii mai mici decât acum zece ani și mult mai reduse față de media națională privind salariul mediu brut.
Conform Direcției Județene de Statistică Botoșani, în județ salariul mediu brut, pe luna martie, a fost de 5.543 lei, mai mic cu peste 1.700 de lei față de cel al economiei naționale. Tot conform datelor statistice, Botoșaniul este pe locul 30 în România, din punct de vedere al salariului mediu net. În general, un botoșănean câștigă un salariu mediu net între 2.500 și 3.500 de lei pe lună.
Județul cu cei mai săraci pensionari din România
Oficial, județul Botoșani are cei mai săraci pensionari din România, în condițiile în care 80% dintre pensionarii Botoșaniului au pensii mici. Un număr însemnat de pensionari au lucrat, pe vremea comuniștilor, în sectorul agricol sau zootehnic și au doar pensii de CAP, adică în jur de 1.000 de lei pe lună. Toți acești foști pensionari de CAP se străduiesc să supraviețuiască de la o lună la alta și mulți, fără ajutorul copiilor plecați în străinătate, nu ar putea rezista și asta în condițiile în care au nevoie de medicamente, mulți fiind bolnavi cronici. Conform Direcției Județene de Statistică, în județul Botoșani pensia medie netă este de 1.588 de lei, adică cu peste 400 de lei mai mică decât media națională.
O lume pe cale de dispariție
Sărăcia duce la o depopulare accentuată a județului Botoșani. Conform datelor de la recensământ, populația a scăzut în 2023, față de 2011, cu aproape 20.000 de persoane. Pe lângă natalitatea scăzută, la acest dezastru demografic care amenință, în special, mediul rural, sărăcia are un rol important. Mai precis, sunt sate depopulate din cauza migrației masive a populației tinere în țările occidentale.
În comune precum Lozna sau Dersca, mai bine de un sfert din populație este plecată la muncă în străinătate. La fel și în multe alte comunități care în anii '90 și începutul anilor 2000 s-au confruntat cu o sărăcie cumplită. Mulți dintre cei care pleacă nu mai revin în țară, iar satele sunt pline de vârstnici. Sunt sate care efectiv se sting, precum Puțureni, în Coțușca, acolo unde școala din sat s-a închis fiindcă nu mai sunt elevi, potrivit adevarul.ro.