După două săptămâni de negocieri, Guvernul adoptă ordonanța pentru ieftinirea alimentelor de bază. Dar eficiența măsurii este pusă sub semnul întrebării.
În conformitate cu noile reglementări, procesatorii, distribuitorii și comercianții de pâine albă, făină, mălai, ulei și anumite fructe și legume vor fi obligați să reducă adaosul comercial. Aceste măsuri vor intra în vigoare peste o lună.
Cu toate acestea, experții din industrie susțin că măsura adoptată nu va aduce o scădere semnificativă a prețurilor la produsele vizate, ci ar putea duce la creșterea prețurilor altor articole.
Lista convenită între guvernanți și reprezentanții industriei cuprinde 14 tipuri de produse, inclusiv pâine albă, telemea de vacă vândută vrac, făină de tip trei, pulpe și aripioare de pui, spată de porc, ulei la 1 litru, mălai și zahăr.
Ca urmare a noii reglementări, procesatorii și comercianții acestor produse vor fi obligați să limiteze adaosurile comerciale la 20% pentru o perioadă de trei luni, în timp ce distribuitorii vor fi restricționați la 5%. De asemenea, aceștia trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere în care să specifice cota de adaos aplicată.
Premierul României, Marcel Ciolacu, declară: "Este prima țintă importantă anunțată și asumată de acest Guvern și mă bucur că am reușit în doar două săptămâni să avem ordonanța pe masa Guvernului."
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, adaugă: "Vreau să fac o precizare importantă. La fermieri nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor. Marja lor de profit este una mică oricum."
Cu toate acestea, voci din industrie avertizează că chiar și cu această măsură, nu există o garanție că produsele se vor ieftini în magazine.
În cazul legumelor și fructelor, de exemplu, prețul depinde de producție și sezon. Majoritatea magazinelor locale se aprovizionează direct de la producătorii locali.
După publicarea în Monitorul Oficial, comercianții au la dispoziție 30 de zile pentru a ajusta contractele existente, în cazul în care este necesar. Cei care nu respectă noile reglementări pot primi amenzi între 100.000 și 2 milioane de lei. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Consiliul Concurenței vor monitoriza situația.