La mijlocul lunii iunie Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea proiectelor depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru construirea sau reabilitarea și dotarea a 200 de centre comunitare integrate în zonele în care accesul la servicii medicale este deficitar. Suma alocată pentru acest program de investiții este de 40 de milioane de euro.
Județul Botoșani va beneficia de 8 astfel de investiții în localitățile: Hilișeu-Horia, Mitoc, Mihălășeni, Dângeni, Albești, Vorona, Corni și Lunca.
„Scopul principal al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea asistenței medicale în zonele defavorizate, care să reducă nivelul actual ridicat al spitalizărilor la Spitalul Județean Mavromati pentru majoritatea afecțiunilor, care nu necesită internare ci doar investigații primare. În același timp prin înființarea acestor centre va fi asigurat accesul permanent, rapid și neîngrădit al tuturor botoșănenilor din aceste localități la asistență sanitară primară, astfel că se va pune accent pe sistemul de prevenție și control medical la nivel local, fără a mai fi nevoie să se deplaseze în municipiul Botoșani, dacă nu este cazul. Fiecare centru va angaja și va contracta servicii cu medici de familie, asistenți medicali, moașă, asistenți comunitari și sociali și vor fi asigurate inclusiv serviciile de medicină dentară”, au arătat parlamentarii PSD.
Anul trecut, în momentul lansării acestui proiect, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a participat la mai multe întâlniri de lucru cu parlamentarii și primarii social-democrați din comunele selectate din județul Botoșani atât la minister, cât și în deplasările din județ.
„În toate comunele selectate din județul Botoșani este vorba de comunități vulnerabile pentru care este necesară rezolvarea problemelor accesului la servicii de asistență medicală primară și de asistență socială a persoanelor vulnerabile. Alocările financiare vor fi pentru construcția sau renovarea, depinde de fiecare comună în parte, precum și pentru a dota cu echipamente și mobilier noile centre comunitare integrate care vor acorda asistență medicală primară împreună cu servicii de asistență socială. Este un demers foarte important pentru creșterea nivelului asistenței medico-sociale botoșănene, care a fost susținut permanent de președintele Consiliului Județean, Doina Federovici. Sănătatea este un domeniu prioritar pentru echipa social-democrată din Botoșani”, au susținut deputații și senatorii PSD Botoșani.